In september 2024 herdenken we de oorlogsslachtoffers uit de Peel en vieren we 80 jaar vrijheid. De Peel herbergt indrukwekkende verhalen van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tal van activiteiten, locaties en routes in de Peel herinneren hieraan. Stap op de fiets, of wandel langs de memorabele plekken en oorlogsmonumenten in het Land van de Peel. Ervaar bezinning tijdens het regionale Bevrijdingsvuur of doe mee aan de vele activiteiten die ons eraan herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

Zo kreeg de Peel zijn bijnaam

De Peel kende tijdens de Tweede Wereldoorlog hevige lucht- en grondgevechten. Na Normandië was de Peel één van de regio’s waar het zwaarst werd gevochten. Tussen 1940 en 1945 stortte hier een enorm aantal vliegtuigen neer. Amerikaanse piloten noemden het gebied in die tijd daarom ook wel the valley of death en zo kreeg de Peel de bijnaam ‘Death Valley’.

Death Valley de Peel, zoeklicht in de Peel

Samen vieren wij de vrijheid! - Evenementen voor vreugde en bezinning

Fietsen langs de verhalen van WO II

In de Peel zijn tal van locaties en routes die de verhalen van WO II vertellen. Met Death Valley de Peel maak je een reis door het Peellandschap waar indrukwekkende verhalen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven komen. Dit thematische routenetwerk telt in totaal 400 kilometer, opgedeeld in 10 fietsroutes. Meer dan 100 points of interest vertellen het verhaal van soldaten, inwoners, vluchtelingen en bezetters in de Peel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Soldaten op de heide in 1939

Fietsen door het oorlogsverleden - 10 fietsroutes die het aangrijpende oorlogsverhaal van de Peel vertellen