Verspreid in het Land van de Peel liggen mysterieuze kastelen en statige landgoederen.  Ze vertellen een indrukwekkend verhaal van ridderordes, bombardementen en heksenvervolgingen. Ontdek het mysterieuze verleden van deze bijzondere locaties.

Religieuze ridders 

Midden in het centrum van Gemert, aan het Ridderplein, vind je het Kasteel van Gemert. Toen in 1220 de edelman Rutger van Gemert kwam te overlijden, liet hij zijn bezittingen na aan de Duitse orde, een geestelijke ridderorde. Hierdoor vielen de landerijen van Gemert en Handel niet onder de Hertog van Brabant, maar was dit bijna zes eeuwen lang een zelfstandige staat binnen Nederland. Na de Duitse orde trokken Franse jezuïeten en later de spiritijnen in het kasteel. De laatste pater vertrok in 2009 en sindsdien staat het kasteel leeg.  

Het torentje op de binnenplaats van het kasteel is een latere toevoeging aan het kasteel. Het is in 1763 gebouwd. Anton Pieck bezocht het kasteel in Gemert meerdere keren. Volgens een van de paters was het deurtje van de toren voor Pieck inspiratie die hij meenam in zijn tekeningen voor de Efteling. 

Op het moment houdt het kasteel zijn deuren nog gesloten, maar op de eerste zaterdag van de maand verzorgen gidsen van VVV Gemert-Bakel een rondleiding over het kasteelterrein. Neem ook eens een kijkje in het VVV op het Ridderplein. Hier kun je met behulp van virtual reality een kijkje nemen in de oude ridderzaal. Verwacht wordt dat de deuren van het kasteel in de loop van 2024 opengaan als eerste Curio Collection hotel by Hilton in de Benelux.  

Bourgondische adel 

Al rijdend door de landerijen tussen Aarle-Rixtel en Stiphout zien we Kasteel Croy al van ver statig boven de weilanden uittorenen. Je zou je zo in Frankrijk kunnen wanen. In de 15de eeuw was dit het thuis van de familie Croy, behorend tot de Bourgondische adel, waar het kasteel zijn naam aan te danken heeft. Na de verkoop door Jacob van Croy in 1494 bewoonden nog vele andere adellijke families het kasteel. 

Kasteelheren en jonkvrouwen hebben plaatsgemaakt voor nieuwsgierige bezoekers, aangetrokken door de wonderlijke sfeer en de verschillende wandelroutes. Volg de blauwe paaltjes voor een kort rondje. Zin in meer kilometers? Wandel dan de Bolle Akkerroute (8 km) waarbij je de omgeving van Kasteel Croy ontdekt. 

Voor een authentieke kasteelbeleving overnacht je in het poortgebouw van het kasteel. Je ontwaakt met een smakelijk ontbijtje van streekproducten, met Kasteel Croy aan je voeten. Dat is nog eens genieten. Ben je in de buurt? Bezoek dan ook zeker streekwinkel Croy, biologische tuinderij de Antoniushoeve of pluktuin Mooy die rond het kasteel zijn gevestigd. 

 

  • Kasteel Croy in Aarle-Rixtel

Terug in de tijd op Kasteeldomein Haageind 

Op steenworp afstand van het levendige centrum van Deurne vind je een bijzondere kasteelruïne. Op Kasteeldomein Haageind ontdek je een tuin in Engelse stijl, een dierenweide, fraaie monumenten zoals het Groot Kasteel (ruïne), Klein Kasteel, de watermolen en restaurant Het Dinghuis.  

Het 14de-eeuws kasteel, een vierkant, gotisch gebouw met enige invloeden van de renaissance, is gesticht door een telg uit de familie Van Doerne, een verre neef van de heer van Deurne. Bij de bevrijding van Deurne in 1944 is het kasteel door een beschieting en brand grotendeels verwoest. 

Waar vroeger recht werd gesproken, kun je nu in Het Dinghuis genieten van een heerlijke maaltijd met uitzicht op de kasteelruïne. Ontdek het kasteeldomein aan de hand van de leuke themawandeling ‘Van kasteelheer tot molenaar’. 

Indrukwekkend verleden 

De idyllische ruïne van Kasteel Asten roept een bewogen verleden op van ontginningen, oorlogen en heksenvervolgingen. De laatste oorlog is het kasteel noodlottig geworden: in 1944 vindt er een aanslag op het kasteel plaats waardoor het gebouw een ruïne is geworden. De burcht mag dan ten onder zijn gegaan, de voorburcht staat er nog in haar volle glorie en is in de eeuwen dat ze bestaat voortdurend bewoond geweest. 

Het slot heeft een belangrijke rol gehad in de heksenvervolgingen in de regio. Kasteelheer Bernard van Merode had hierin een actieve rol. Als koeien sterven onder verdachte omstandigheden, is Anna Ceelen vast de boosdoener volgens de kasteelheer. De brandstapel bleef Ceelen bespaard, maar ze sterft als gevolg van martelingen in de kelder van het slot. In het nabijgelegen Anna Ceelenhuis ontdek je meer over haar en de geschiedenis van de heksenvervolgingen in de regio. De kasteelruïne is niet openbaar toegankelijk, maar er zijn regelmatig rondleidingen met gidsen van VVV Asten. 

 

Grootste waterburcht van Nederland 

Kasteel Helmond staat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond en is de grootste vierkante waterburcht van Nederland. Bezoek je Helmond, dan kun je eigenlijk niet om het imposante kasteel heen.  

Maak een reis door de tijd en beleef het bijzondere verhaal van het kasteel. Van kasteelheer tot kok, de kasteelbewoners vertellen je meer over het dagelijks leven in het kasteel. Op de zolder van het kasteel is er een spannende tour, Kasteel in brand! Samen met een gids dwaal je over krakende vloeren, onder houten balken en door spannende doorgangen. De zoldertour vindt alleen plaats op zaterdag en zondag en hier wordt een toeslag voor gevraagd. In het sfeervolle Kasteelcafé ben je welkom voor een hapje en drankje tijdens je bezoek. 

Eyckenlust 

Sinds 1749 is Eyckenlust in handen van de familie die nog steeds in het kasteel woont. Het oudste gedeelte van het kasteel is het poortgebouw uit omstreeks 1500, de rest van het kasteel is door de jaren heen regelmatig verbouwd. 

Ondanks dat het kasteel en directe omgeving niet toegankelijk zijn voor bezoekers, zijn de paden over het landgoed vrij toegankelijk voor wandelaars. Met de wandelroute ‘Kasteel Eikenlust en Goorloop’ loop je over het fraaie landgoed en langs de kronkelende Goorloop. 

Ontdek Kastelen & Musea - in de Peel