Ben je benieuwd hoe onze voorouders vroeger leefden? De prachtige bewaard gebleven monumenten in het Land van de Peel geven je een kijkje in het dagelijkse leven van onze voorouders. Op zaterdag 14 en zondag 15 september ben je van harte welkom om gratis de mooiste opengestelde monumenten van de Peel van binnen te bekijken.

Stap aan boord van de Goede Moordenaar in Gemert

Stap aan boord van de historische tram de Goede Moordenaar in Gemert. Ruim 100 jaar was dit de verbinding tussen Helmond en Den Bosch. De stroomtram, met de bijzondere naam, speelde een belangrijke rol voor de economische en sociale ontwikkeling in de regio. De tram maakte het vervoer van goederen en personen tussen de dorpen en steden makkelijker en sneller. Zo bevorderde deze verbinding de handel tussen lokale markten en verbond de tram verschillende gemeenschappen met elkaar. Mensen konden elkaar voortaan gemakkelijker bezoeken waardoor er een gevoel van verbondenheid en culturele uitwisseling ontstond.

De entree is gratis en de startplaats van de tram is het Boerenbondsmuseum. De tram voert je langs verschillende monumenten.

Dorpscafe in het Boerenbondsmuseum Gemert

Bezoek de privébegraafplaats van de Wiegersma's

Verscholen in het bos en omgeven door een gracht met een smeedijzeren toegangspoort ligt de rustplaats van de familie Wiegersma verscholen. Tijdens Open Monumentendag wordt de smeedijzeren poort naar de privébegraafplaats van de familie Wiegersma geopend voor het publiek. Er zijn VVV-gidsen aanwezig om je meer te vertellen over de geschiedenis van de Wiegersma's, de grafmonumenten en het terrein Het Ven.

In Museum De Wieger in Deurne staat het buitengewone verhaal van Hendrik Wiegersma (1891-1969) centraal: een huisarts die zich ontwikkelde tot expressionistisch schilder. Laat je betoveren voor de kunstwerken van deze markante persoonlijkheid in het monumentale pand De Wieger. Ook in de museumtuin is genoeg te ontdekken. Je kunt er wandelend naar kunst kijken, koffie drinken en genieten van de parkachtige omgeving.

De Wieger Deurne is beide monumentendagen gratis te bezoeken.

Bezoek de grootste vierkante waterburcht van Nederland

Breng een bezoek aan Kasteel Helmond, de grootste vierkante waterburcht van Nederland! In Kasteel Helmond maak je een tocht van de kelder tot in de zolderkamers en ontmoet je onderweg bijzondere kasteelbewoners. Van kasteelheer tot kok, ze vertellen je meer over het dagelijkse leven in het kasteel van toen.