Muzikale Ode aan Jules de Corte

Neem contact op

De Gouden Helm
De Gouden Helm
Oude Peelstraat 3
5759 RR Helenaveen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Koop hier je kaart(en)

Ter ere van zijn 100ste geboortedag. Voor & door Helenaveen

Jules De Corte, geboren in Deurne op 29 maart 1924
en bekend als liedschrijver, componist, pianist en zanger, zou dit jaar 100 jaar geworden zijn, mocht hij nog geleefd hebben. Hij werd blind als baby door een medische fout en later bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut in Grave bleek hij zoveel aanleg te hebben voor muziek, dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef meer dan 3000 liedjes voor onder meer de KRO-radio en was vanaf 1946 regelmatig te horen voor die omroep, onder andere in het programma Negen heit de klok. Hij werd in 1953 bekend door het zingen van het actielied in Beurzen open, dijken dicht; de inzamelingsactie na de watersnood. De Corte trad gedurende vele jaren met zijn recitalprogramma op in alle mogelijke theaters en was daarnaast op zondag …

Ter ere van zijn 100ste geboortedag. Voor & door Helenaveen

Jules De Corte, geboren in Deurne op 29 maart 1924
en bekend als liedschrijver, componist, pianist en zanger, zou dit jaar 100 jaar geworden zijn, mocht hij nog geleefd hebben. Hij werd blind als baby door een medische fout en later bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut in Grave bleek hij zoveel aanleg te hebben voor muziek, dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken. Hij schreef meer dan 3000 liedjes voor onder meer de KRO-radio en was vanaf 1946 regelmatig te horen voor die omroep, onder andere in het programma Negen heit de klok. Hij werd in 1953 bekend door het zingen van het actielied in Beurzen open, dijken dicht; de inzamelingsactie na de watersnood. De Corte trad gedurende vele jaren met zijn recitalprogramma op in alle mogelijke theaters en was daarnaast op zondag kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat.

Carillon
De Corte woonde in Helenaveen van 1973 tot 1996. Op het kerkplein aldaar staat ook het Jules de Corte carillon, dat een blijvende herinnering is aan de band van De Corte met zijn muziek en het dorp.

Concert  en repertoire
door een groot gelegenheidskoor bestaande uit Helenaveners, oud-dorpsbewoners en anderen met een band met Helenaveen. Het repertoire bestaat uit werken van De Corte, waaronder 'Ik zou wel eens willen weten' en het Helenaveens volkslied. Aan de avond werken diverse verenigingen uit het dorp mee. Zij brengen los van elkaar, maar zeker ook in samenwerking, liedjes van de Corte en andere werken ten gehore brengen. Ook Werkt Ernst de Corte, zoon van Jules, aan de avond meewerken en zijn archiefbeelden van Jules te zien zijn tijdens en tussen de optredens door.

Muziekvereniging Wilona
tegenwoordig samenwerkend met muziekvereniging Sint Willibrordus uit Neerkant, had het lied ‘Helenaveen’ natuurlijk al in hun repertoire. Ook heeft de Corte ooit speciaal voor de vereniging de ‘Wilonamars’ geschreven. Deze ontbreekt dan ook niet op de bijzondere avonden ter ere van de muzikant. De muziekverenigingen brengen ook samen met de Venlo Caledonian Pipe Band het prachtige Highland Cathedral ten gehore.

De VCPB is een Nederlandse doedelzakband
die ruim 20 jaar bestaat en zijn roots heeft in Venlo. De leden komen met name uit Venlo of uit de omgeving van Venlo, maar hun vaste repetitielocatie ligt in Helenaveen. De band bestaat uit ongeveer 15 doedelzakspelers en 10 drummers en neemt deel aan nationale en internationale competities. Hierbij worden goede resultaten behaald. In juni 2023 werd deelgenomen aan het Europees Kampioenschap doedelzak spelen voor pipe bands in het Schotse Aberdeen. In grade 4b werd daar zelfs een eerste prijs behaald! Daarnaast worden regelmatig optredens verzorgd tijdens taptoes, highland games of andere festiviteiten. De VCPB zal de bezoekers van de avond ook op speciale wijze welkom heten!

Het lied 'Helenaveen'
Ook de jeugd wordt niet vergeten tijdens deze speciale ode: Behalve dat er op school aandacht is besteed aan Jules de Corte en de leerlingen van BS de Peelparel het lied ‘Helenaveen’ ingestudeerd hebben, gaan de twee jongste groepen van Show en dansgroep Take Off, te weten Take Off Young en Take Off Mini, dansen op een door de Helenaveense Redouan Oosterveen ietwat gepimpte versie van Koning Onbenul. Begrijpelijk spreken Jules’ liedjes de jeugd niet persé aan, maar door het op deze manier in te zetten, worden zij toch betrokken en enthousiast.

Wereldkoor Makandra  
Vanuit Deurne is wereldkoor Makandra onder bezielende leiding van Thijs Hannen van de partij. Makandra is een gemengd koor uit Deurne, dat zich vanaf de oprichting in 1999 bezig houdt met het zingen van wereldmuziek: levendige, meerstemmige volksliederen uit diverse culturen, van Afrika tot Scandinavië van Zuid-Amerika tot over de Balkan. Het koor brengt de nummers van de Corte met een kleine Afrikaanse twist ten gehore.

Gelegenheidskoor Uit de turf geboren  
Extra bijzonder is het koor dat speciaal voor deze gelegenheid gevormd is: ‘Gelegenheidskoor Uit de turf geboren…’ Zo’n 40 voornamelijk Helenaveense enthousiastelingen in alle leeftijden meldden zich aan om onder leiding van zangcoach Carolien van der Hulst uit Deurne de mooiste liedjes van Jules te zingen. Er wordt tweewekelijks met veel plezier flink geoefend om het bijzondere repertoire van de Corte onder de knie te krijgen. En hieruit zijn dan óók al weer andere extra verrassingsoptredens geboren; maar dat is natuurlijk allemaal te zien op vrijdag 8 en zaterdag 9 november!

Informatie
Voor vragen over de avonden of over de toegangstickets kunt u terecht bij Dory Verberne via julesdecorte100jaar@outlook.com

Wanneer

  • Vrijdag 8 november 2024 20.00 - 22.00 uur
  • Zaterdag 9 november 2024 20.00 - 22.00 uur

Prijzen

  • Vanaf € 10,00 p.p.

Locatie