Wat is er te doen in Helenaveen?
Terug in de tijd. Helenaveen, voormalige veenkolonie, nu een beschermd dorpsgezicht. Het thuis van de Jules de Corte. Bekend als de vindplaats van de gouden helm. Bezoek de ijsboerderij en restaurant Helenaveen.
Lees hieronder de informatie over overnachten, eten en uitgaan, fietsen en wandelen, evenementen, dagje uit, groepsactiviteiten in Helenaveen.
Zien en Doen in Helenaveen
Een klein stukje geschiedenis
Historisch Helenaveen
Helenaveen is gelegen tussen natuurreservaten Deurnese Peel en Mariapeel, een prachtig gebied dat uitnodigt tot fietsen en wandelen. Helenaveen is ontstaan in de veenkoloniale tijd is nu een beschermd dorpsgezicht. Voor de turfontginningen werd het zogenaamd drietandsysteem toegepast, waarbij kleine kanalen (‘wijken’ of ‘wieken’) uitkwamen op een parallel aan de Helenavaart gegraven zijkanaal. Dit stond in directe verbinding met de hoofdvaart, waardoor afvoer van turf per schip mogelijk was. Aan deze vaart, de Helenavaart vind je diverse terrasjes waar je lekker kunt eten en uitgaan. Helenaveen biedt verschillende aantrekkelijke mogelijkheden voor overnachten en er worden regelmatig gezellige evenementen georganiseerd.
Het zwarte goud
Turf werd het zwarte goud genoemd en de eigenaren van de Maatschappijen waren rijk. Het land kende ook eenvoudige turfstekers, noeste arbeiders. Eén van die harde werkers vond ruim honderd jaar geleden een echte vergulden Romeinse helm in het veen. Die schat is nu nog steeds te bezichtigen in het RMO te Leiden. In Helenaveen kun je het monument op de vindplaats bezoeken.
Koninklijke hoeves
De Helenavaart is het decor voor een aantal monumentale boerderijen, de zogenaamde koningshoeven. Na 1900 raakte het turfsteken op de achtergrond en brak er een nieuw tijdperk aan. In plaats van de vervening werd nu de landbouw het voornaamste bestaansmiddel van Helenaveen. Tussen 1908 en 1920 werden de koningshoeves met steun van Koning Willem III gebouwd, vandaar de Koninklijke namen.
Bekijk ook de andere dorpen in de omgeving
-
Griendtsveen
-
Neerkant
-
Liessel
-
Vlierden
-
Deurne