Aflevering 10 'Vreekwijk'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Vreekwijk

Vanuit alle richtingen zie je ze aankomen: mannen van de Zeilberg, de Wasberg, het Kerkeijnd en het Loon; van Kranemortel, Breemortel, Molenhof en Bruggen. Het is een van de eerste voorjaarsda-gen, 17 maart: Sint-Gertrudis. Die dag gaan de gezinshoofden elk jaar naar de 'gemeijnte-vergade-ring'. Niet in het gemeentehuis - dat is er dan nog niet - maar in de open lucht, op Vreekwijk.

Het prille begin van democratisch bestuur, ofschoon verhitte discussies vooral draaien om eigenbe-lang, de kasteelheer ver verheven is boven het gewone volk, en er echt nog geen vrouw aan te pas komt. De mannen beslissen over alle mogelijke kwesties: hoe wegen en sloten moeten worden on-derhouden, waar ze turf mogen steken, en welke grond ontgonnen mag worden. Elk jaar stellen ze een nieuw reglement op, 'de keur', en bepalen ze de hoogte van een boete bij overtreding.

Jaarlijks kiezen ze ook een 'borgemeester'. Hij is verantwoordelijk voor uitgaven en inkomsten; be-paald geen geliefd baantje. Iedere burger kan één keer in zijn leven aan de beurt zijn. Onder de boom zit de kasteelheer, aan wie de schepenen worden voorgedragen. Samen met de schout vormen zij het dagelijks bestuur.

We zeggen intussen geen Dorne meer, maar Doerne.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.