Aflevering 11 'Hoogkoor'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Hoogkoor
In grote steden verrijzen machtige kathedralen. Het huis van God, daarvoor bedenken slimme bouw-meesters de meest ingenieuze constructies. Steeds hoger zijn de gewelven, steeds ranker de muren, met ramen van glas in lood in prachtige kleuren. Aangestoken door deze bouwkunst worden in het dorp kosten noch moeite gespaard om de kerk verder uit te breiden. Opnieuw verschijnt er in Duerne, zoals het nu wordt genoemd, een grote bouwput. Een gigantisch priesterkoor, nog hoger dan het mid-denschip - dat pas later hetzelfde niveau zal krijgen - moet het kerkgebouw nieuwe grandeur geven.
Na anderhalf jaar herken je het gebouw nauwelijks meer. Weer betreed je het voorportaal onderin de toren, en open je de eikenhouten deur waarachter zich het nieuwe priesterkoor openbaart. Je kunt je voorstellen dat het ontzag voor God nog nooit zo groot was. Deemoedig loop je naar voren, om bijna de hemel te ervaren, zo hoog torent dit koor boven het altaar. Een stukje hemel op aarde, midden in het dorp, voor iedereen die gelooft.
In welk jaar ben je nu? Het metselwerk van ons gotische hoogkoor lijkt op dat van het Groot Kasteel, zodat het waarschijnlijk dateert uit de veertiende of vijftiende eeuw.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.