Aflevering 15 'De Pelikaan'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
De Pelikaan
Oude gebouwen zijn weerloos. Ze verkommeren, tot ze omvallen, als er niemand naar omkijkt. Het beste bewijs vormt misschien wel de teloorgang van De Pelikaan. Een karakteristieke langgevelboerderij aan de Helmondseweg, die ondanks haar rijke historie - en een genereuze gift van Hub van Doorne - jarenlang werd verwaarloosd, tot ze rijp was voor de sloop. Vele Deurnenaren maakten zich druk om deze gang van zaken, wat uiteindelijk leidde tot oprichting van de Heemkundekring.
Het monumentale pand dateerde uit de zeventiende eeuw, en deed ooit dienst als woonhuis van de gemeentesecretaris. Tijdens de Belgische Opstand werd er een ziekenzaal in ondergebracht. Daarna nam oud-burgemeester Hendrik van Baar er zijn intrek, om er een bierbrouwerij te beginnen. De gemeente verwierf het oeroude huis in 1966, waarna Van Doorne het kocht, teneinde het bij zijn 75ste verjaardag aan de Deurnese bevolking te schenken. Met een bonus van 100.000 gulden, zodat het kon worden gerestaureerd om als muziekschool dienst te doen. De tekeningen daarvoor waren al klaar.
Ondanks alle druk van Monumentenzorg leidde het gekrakeel binnen de gemeenteraad niet tot enig resultaat. Er resten slechts foto's van dit trotse gebouw, bij afbraak niet meer dan een armzalige bouwval.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.