Aflevering 18 'Landzicht'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Landzicht
Er was een tijd dat je vanuit Deurne-centrum uitkeek over de velden. Zo ook aan de huidige Stationsstraat, ooit een lommerrijke zandweg naar Vlierden, waar pastoor Leonardus Swinkels in 1791 zijn pastorie liet bouwen. De naam 'Landzicht' lag voor de hand. Vanuit zijn tuin kon de pastoor de toenmalige schuurkerk betreden, waaraan de Lagekerk haar naam te danken heeft. Tot zijn dood zou hij in Huize Landzicht blijven wonen, ook nadat de katholieken hun kerk aan de Markt hadden teruggekregen van de protestanten.
Dichtbij die grote Willibrorduskerk kwam er een nieuwe pastorie. Maar Landzicht - een van Deurnes oudste huizen - overleefde de tand des tijds, hoewel brand het pand in 1863 goeddeels verwoestte. Twee oeroude beuken waren al die tijd beeldbepalend voor het gebouw. Je kunt ze dat jaar, wandelend op de Spoorstraat, niet over het hoofd zien. Begin jaren zeventig zijn ze gerooid. Deze bomen hebben vele bewoners zien komen en gaan, van dichter Joannes Reddingius tot het korps Rijkspolitie. Kunstenaar Frans Jacobs verborg in dit huis joodse onderduikers.
Na zoveel jaar is de cirkel rond, en wordt Landzicht - opgesplitst in twee woningen - weer een pastorie.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.