Aflevering 19 'Het oude gemeentehuis'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Het oude gemeentehuis
Een gemeentehuis lijkt lange tijd een overbodige luxe. Zelfs wanneer de heerlijkheid Deurne, met de Franse Tijd, in 1795 een gemeente wordt. Het gemeentebestuur vergadert nog jarenlang in een goedkope (gehuurde) raadkamer. Een raadhuis komt er pas na veel vijven en zessen. Niet waar het huidige gemeentehuis staat, nee, de meest voor de hand liggende plek in het volgebouwde centrum is pal naast de kerk: die van het 'gebodenhuis' naast het 'gebedenhuis'. Waar het kerkelijk en het burgerlijk gezag nog altijd hand in hand gaan, in de ogen van de burgerbevolking. Kerk en staat waren immers nauw met elkaar verbonden, en zijn pas later strikt gescheiden.
Een tweezijdige bordestrap naar de ingang laat er geen misverstand over bestaan: hier zetelt vanaf 1805 de plaatselijke overheid, hoewel het torentje met zijn klokje doet denken aan een pastorie. Achter de dubbele voordeur leidt een hoge gang je naar de raadzaal, de secretarie en de sjieke vorstenkamer. Zo schuifel je rond. Het geurt er naar sigaren.
Beneden is het cachot, bevindt zich de waag en de brandspuit. Hier ruikt het wel anders. Wat fijn dat niemand je kan zien! Anders zou de veldwachter zo'n vreemde landloper, van twee eeuwen later, nog opsluiten.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.