Aflevering 22 'De zusters'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
De zusters
Onlosmakelijk met Deurne verbonden: de zusters. Voluit de Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis van de heilige Moeder Gods. Het is 1856 als ze hier hun intrede doen, in een geblindeerde huifkar uit Veghel, afgeschermd voor de buitenwereld. Zo zullen ze hier wonen, achter de kloostermuren, lange tijd aan de Visser, daarna aan de Kruisstraat. Maar met hun donkerbruine habijt en lichtbruine nonnenkap staan ze midden in het leven. Dat van het onderwijs, en vooral ook de ziekenzorg.
In de vorige eeuw bestieren ze de bewaarschool, de lagere meisjesschool, de huishoudschool, de mulo, het ziekenhuis en het bejaardenhuis. De hartewens van pastoor Roes - een modern gasthuis - gaat honderd jaar geleden in vervulling met de bouw van het Sint-Josephziekenhuis, tevens hun nieuwe klooster. Ontelbare Deurnenaren hebben ze er verpleegd en verzorgd. Een poort des hemels. Waar velen geboren zijn, of hun laatste dagen sleten.
Als bejaardenhuis zal ook dit gebouw met zijn karakteristieke kapel de Deurnese sloopwoede niet overleven. Het oude complex van Sancta Maria, dat grensde aan het kerkhof, was al eerder afgebroken. In 1985 gaan de laatste zusters - op één na - terug naar Veghel. Per huifkar, voorbij het Willibrordusziekenhuis, het huidige Elkerliek.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.