Aflevering 3 'Grafheuvels'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

Aflevering 3 'Grafheuvels'

Altijd hebben mensen hun doden geëerd. De farao's kregen piramides, onze voorouders grafheuvels. Na hun crematie ging de as in een urn die werd begraven. Daarna werd er een sierlijke heuvel overheen gelegd. Misschien wel de meest bescheiden vingerwijzing naar de hemel die je kunt bedenken.

Trotseren piramides de eeuwigheid, grafheuvels vlakken gauw genoeg af. Kom weer een klein stukje terug langs de draad, naar 800 naar 600 jaar voor Christus, en ze zijn bijna helemaal opgegaan in het landschap. Een bolle akker in wat later de Sint-Jozefparochie zal heten. Amper twee eeuwen geleden is deze prehistorische begraafplaats teruggevonden, en kwamen er allerlei vazen, snuisterijen en gebruiksvoorwerpen naar boven. Ook in de handen van schatgravers, die er goeie handel in zagen. Zoals overal ter wereld, tot op de dag van vandaag.

Hoe respectloos, denk je, dat een ereveld op deze manier eindigt. Tegelijk is dit de kringloop van het bestaan, waarin alles tot stof weerkeert. Eén met de aarde, gericht op de hemel: de grafheuvels als stille getuigen.

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.