Aflevering 30 'Weekblad voor Deurne'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Weekblad voor Deurne
Bidt en werkt, leest, rekent en houdt boek. Dit stichtelijke motto van kapelaan Roes, die later pastoor zal worden, prijkt van 1903 tot 2013 pontificaal op de voorpagina van het Weekblad voor Deurne. Het Deurnesch Blaadje is dan uitgegroeid van een bescheiden Boerenbondsblad - het latere Land- en Tuinbouwblad - tot een veelgelezen huis-aan-huisblad, met twee vaste pagina's Gemeenteberichten.
In het voetspoor van journalist Hendrik Ouwerling, die de romancier Antoon Coolen inspireert, voelen meer dorpsgenoten zich aangetrokken tot de journalistiek. Geestdriftige hoofdredacteuren geven het blad vanaf de jaren vijftig een eigen gezicht. Liefst 23 jaar zwaait Wim (W.A.M.) van Heugten de scepter; na hem komt Jan te Marvelde, vervolgens Jean Stevens, Nelly van Rijt, Willie Thijssen en ten slotte Bram Vannisselroij. Er zijn ook vaste rubrieken. Zoals 'Dit Deurne van ons' en 'Zwerftochten door de Peel' van Peter Vink. Niet minder dan 25 jaar verzorgt pastoor Marinus van de Ven de rubriek 'Godsdienstig leven'.
Opiniestukken die inwoners tegenwoordig aanleveren zijn van geheel andere aard. De katholieke signatuur heeft plaatsgemaakt voor alles wat Deurne beweegt. Waarmee het Weekblad zelfbewust een nieuwe eeuw is ingeslagen.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.