Aflevering 32 'De Wieger'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
De Wieger
'En langs het tuinpad van m'n vader zag ik de hoge bomen staan...' Als er één liedje is dat het wezen van Deurne weergeeft, en van een almaar groeiende gemeente met heimwee naar de goeie ouwe tijd, dan is dat Het Dorp. Geschreven door Friso Wiegersma, gezongen door Wim Sonneveld, zijn levenspartner.
Het tuinpad is er in 1922 nog niet. Op een kale akker aan de Liesselseweg verrijst Huize De Wieger, ontworpen door Cor Roffelsen, als architect in Deurne ook bekend van De Romein. Zijn opdrachtgever, de jonge dorpsarts Hendrik Wiegersma, houdt praktijk aan de Spoorstraat - de huidige Stationsstraat - en krijgt nu eindelijk de ruimte. Eigenhandig plant hij het bos aan dat De Wieger tot op de dag van vandaag omgeeft. De schilderende 'wonderdokter' geeft huis en tuin, met een groot en een klein atelier, daarnaast tot in de kleinste details kunstzinnig gestalte. Drie jaar later wordt Friso er geboren, zijn vierde zoon.
De Wieger, zoals Wiegersma nu zelf ook wordt genoemd, heeft een grote aantrekkingskracht: niet alleen voor patiënten van heinde en verre, maar ook voor schrijvers en kunstenaars. Een kunstzinnig hart biedt Deurne, zoals Bergen in Noord-Holland. Als museum houdt De Wieger deze traditie in ere.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.