Aflevering 34 'De bevrijding'

Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.

De bevrijding

Deurne komt de oorlogsjaren aanvankelijk ongeschonden door. Maar dat geldt niet voor haar inwoners. Een avondklok met verplichte verduistering, dreigende tewerkstelling in Duitsland, represailles van de Duitse bezetter die hulp aan onderduikers, vliegeniers en saboteurs genadeloos wreekt op de burgerbevolking: het dorp snakt naar de bevrijding.

Met een corridor proberen de geallieerden in september 1944 de grote rivieren over te steken, om door te stoten naar het oosten. Operatie Market Garden mislukt, maar bevrijdt wel Noord-Brabant. Het Duitse leger trekt zich terug achter een natuurlijke barrière: de Peel. Van daaruit schuift het front nog maandenlang op en neer, met grote schade tot gevolg, onder meer aan de Liesselse kerk. Het Groot Kasteel is al direct in vlammen opgegaan; ook de bioscoop loopt meteen schade op, beide keren door granaten van Britse tanks. De schade aan het theater wordt ijlings hersteld. Met film kunnen de moegestreden soldaten de zinnen even verzetten. Het dorp is the place to be.

Maar de bezetting heeft er diepe littekens achtergelaten. Na de bevrijding doen de Deurnesche Courant en Het Licht de oorlog met een heuse persstrijd nog eens dunnetjes over. Wie was goed, wie was fout...?

Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.