Aflevering 35 'Frans Hoebenshal'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Frans Hoebenshal
We zijn bijna terug in onze tijd. De uitgedunde, eeuwenoude dorpskern is omsloten door nieuwbouwwijken. Zelfs piepjonge gebouwen zijn daar alweer verdwenen - roemloos, alsof ze nooit hebben bestaan. Neem de Frans Hoebenshal in de wijk Koolhof, genoemd naar burgemeester Hoebens. Een ronduit unieke sporthal met een kolossaal koepeldak, bedacht door de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller. Ondanks de oplopende kosten 35 jaar in stand gehouden - waarna sloop kennelijk onvermijdelijk was. Praktische redenen tellen zwaar in Deurne. Ook een plek op de Monumentenlijst biedt geen garantie voor de toekomst.
Het dorp van toen verdwijnt. Een grote verscheidenheid aan bouwstijlen bepaalt deze eeuw het straatbeeld. Eeuwig zonde? Niet altijd. Zo kreeg de hypermoderne Boerenleenbank - ruim twintig jaar gezichtsbepalend voor de Markt - in 1985 alsnog een ontwerp dat beter past bij het oude raadhuis.
Intussen zijn de braakliggende terreinen bijna allemaal volgebouwd. Jonge architecten treden in de voetsporen van Jos Deltrap, die met zijn markante Deltrapgevels lange tijd het aanzicht van Deurne bepaalde. Bij een grote restauratie in 1963 liet hij ook de hoge daken op de zijtorens van de Willibrorduskerk verlagen; torens die waren toegevoegd door de befaamde Pierre Cuijpers. Waarmee de kerk haar huidige karakter kreeg, dat meegroeide met de tijd.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.