Aflevering 37 'De Markt'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
De Markt
Op de Markt openbaart zich de ziel van het dorp. Dat deftige boerendorp, met zijn statige gemeentehuis en het oude postkantoor, zijn grote Willibrorduskerk en de voormalige bioscoop. En misschien wel nergens meer dan in de cafés en restaurants erom heen, waar het plein op al die terrassen tot leven komt, zelfs in tijden van corona: ze nemen in 2020 's zomers de hele Markt in beslag, om voor elke stoel de vereiste anderhalve meter afstand te scheppen.
Geen kermis, geen Royal Music Night, geen Nacht van het Witte Doek dat jaar. Het laatste grote evenement blijkt bijna symbolisch het sleutel afhalen door de Deurnese carnavalsverenigingen. Een traditie die begint in 1975 met De Peelstrekels, De Heikneuters en De Pottenbakkers. Later gaan ook De Kei, De Dors(t)vlegels, De Ulewappers, De Peelpluimen en De Hellevegers meedoen.
Een zinderende samenkomst onder het Strikkeldak, die het wezen van carnaval en van het leven in Deurne laat zien. Alles en iedereen komt samen op dit Marktplein, voelt zich er verbonden met het dorp, en met de mensen die er wonen.
Dat gevoel zorgt al 1300 jaar voor de veerkracht om een crisis te doorstaan.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.