Aflevering 39 'De Peelbrand'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
De Peelbrand
Brand in de Peel. Het is elke keer weer een beproeving voor mens en dier. Vuur dat nauwelijks te bestrijden valt, omdat het nasmeult onder de grond, in de turf, en dan opeens weer de kop opsteekt. Als eind jaren vijftig de sirene loeit van de brandweerkazerne, weet je bij wijze van spreken al hoe laat het is.
Met man en macht probeert de vrijwillige brandweer een Peelbrand telkens zo vlug mogelijk in te perken. De wagens moeten midden in de Peel vaak wekenlang, zo niet maandenlang nablussen.
In het voorjaar van 2020 heeft het al maandenlang niet meer geregend. Om nieuw hoogveen te kweken is de waterstand verhoogd vanuit de Maas. Daardoor is in de Deurnsche Peel - tussen Soemeersingel en Kanaal van Deurne - wederom een ontoegankelijk drasland ontstaan. De oude turfvelden vormen uitgedroogde eilanden, die door de harde oostenwind een voor een vlam vatten. Ondanks de inzet van helikopters en materieel uit het hele land groeit het vuur uit tot de grootste natuurbrand die er ooit is geweest.
Auto's botsen op elkaar in de rook, te zien tot aan de Belgische grens. Bewoners moeten hun huizen verlaten. Onderzoek naar de oorzaak levert niets op.
Maar bij Staatsbosbeheer zou de brandveiligheid in het vervolg voorop staan.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.