Aflevering 4 'De Romeinse tijd'
Dit jaar viert Deurne het 1300-jarig bestaan. Veertig taferelen uit Deurnes rijke historie, geborduurd door de Paramentengroep, komen wekelijks tot leven in het weekblad voor Deurne en via deze blog. Een tijdreis naar het prille begin, en langzaam weer terug.
Aflevering 4
Geen vondst spreekt zo tot de verbeelding als die van de gouden helm. Een zilveren helm eigenlijk, die verguld is. Gedragen door een Romeinse ruiter, getuige de inscriptie Stablesia VI. Bij de helm zijn in de Peel ook munten gevonden, een mantelspeld, een dolkschede met zilverbeslag, een ruiterspoor, en voorwerpen van brons en van leer, waaronder twee schoenen.
Konden we nu onze rode draad door de tijd maar gebruiken om te zien wat er zo'n 400 jaar na Christus gebeurd is, ter hoogte van de huidige Centurioweg. Is de ruiter toen afgeweken van de Romeinenbaan, een aarden wal door het veen, en jammerlijk verdronken in het moeras? Is hij met een steen vermoord, zoals amateur-archeoloog en 'ziener' Leo Kluijtmans zeker wist? Of betrof het een offer om de goden gunstig te stemmen? Wetenschappers houden het op dit laatste. Je denkt erover na. Zou een Romeinse ruiter het belangrijkste deel van zijn uitrusting op onbekend terrein achterlaten? Natuurlijk niet, concludeerde Kluijtmans. Het was een van de redenen waarom hij verder zocht. We zullen de werkelijke toedracht nooit weten.
Wel weten we bijna zeker dat de Peel haar naam dankt aan de Romeinse naam Locus Paludosus, wat 'moerassige streek' betekent.
Tekst: Erik Vink, Foto tafereel: Hein van Bakel
Van 30 mei t/m 24 oktober op di t/m zo 14.00-16.00 uur zal het wandkleed te zien zijn in de St. Wilibrorduskerk aan Markt 9 in Deurne.
Het borduurwerk is gemaakt door de leden van de Paramentengroep van Parochie Heilige Willibrord.