De Onderduikersroute wandelen vanuit Lierop

(8.5 km)

Startpunt van de 8,5 km lange Onderduikersroute is in Lierop bij de Koepelkerk. Deze wandelroute loopt langs het Frank Doucette-monument en door het mooie buitengebied van Lierop richting voormalig onderduikerskamp Dennenlust nabij het gehucht Moorsel. Je kunt ook de verkorte route van 3,5 km naar het  Onderduikerskamp lopen; deze start op het gehucht Moorsel. Volg de bordjes Onderduikersroute.  

De gratis folder van deze Onderduikers-wandelroute met een routekaartje en beschrijving van alle objecten is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt, De Meer 21a Someren, of klik op onderstaande knop; "Bekijk routefolder" om deze route uit te printen.

Dit ga je zien

Startpunt:

Koepelkerk Lierop
Offermansstraat 1
5715AM Lierop
Navigeer naar startpunt
1

Herberghe de Coeckepanne

Herberghe de Coeckepanne
van Dongenstraat 1
5715 AL Lierop
Herberghe de Coeckepanne Smullen op het terras bij Herberghe de Coeckepanne
2

Boscafé van Moorsel

Boscafé van Moorsel
Moorsel 1
5715 PX Lierop
Boscafé van Moorsel

Eindpunt:

Koepelkerk Lierop
Offermansstraat 1
5715AM Lierop
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt:

Koepelkerk Lierop
Offermansstraat 1
5715AM Lierop
Navigeer naar startpunt

Onderduikersroute

Startpunt van de 8,5 km lange Onderduikersroute is in Lierop bij de Koepelkerk. Deze wandelroute loopt langs het Frank Doucette-monument en door het mooie
buitengebied van Lierop richting voormalig onderduikerskamp Dennenlust nabij het gehucht Moorsel. U kunt ook de verkorte route van 3,5 km naar het  Onderduikerskamp lopen; deze start op het gehucht Moorsel. Volg de bordjes Onderduikersroute.

Beschrijving;  Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 verschuilden zich tientallen onderduikers diep in de bossen bij Lierop in een goed verborgen kamp voor de Duitse bezetter. De initiatiefnemers hiervoor waren Koos Stolk uit Den Haag en Wim Gebhard uit Gouda. Beiden hadden destijds veel bewondering voor het verzetswerk en dat bracht hen ertoe ook in het verzet te gaan. Ze gingen naar Noord Brabant om daar op het platteland een locatie te zoeken voor jonge mannen die wilden ontkomen aan “Arbeitseinsatz” in Duitsland. Ze kwamen via Asten terecht bij boswachter Bussers “Den Bus” in Lierop. De plaatselijke jachtopziener wist een ideale plek in de  staatsbossen waar, verscholen tussen dichte dennenbegroeiing en nabij een vennetje, het kamp ingericht werd. 

Vanuit het nabijgelegen gehucht Moorsel ging de familie Berkers een sleutelrol spelen in de verzorging van de kampbewoners. De eerste groep onderduikers bouwden het kamp zelf met palen en stro. Het werd deels in de grond gegraven en goed gecamoufleerd. Ongeveer dertig mannen, veelal uit het westen van het land, vonden er tot de bevrijding in september 1944 verblijf in wat ze “Kamp Dennenlust” doopten. Ook neergeschoten geallieerde piloten kregen er tijdelijk onderdak. Alle kampbewoners werden aangeduid met een nummer. Gebhard en Stolk waren de nummers 1 en 2. Zij bleven veelal buiten het kamp, om nieuwe onderduikers te begeleiden en de contacten met de buitenwereld te onderhouden.

Het kamp ging niet lang na de bevrijding bij een bosbrand in vlammen op. Wat overbleef waren de resten van het oventje dat in het kamp was gemetseld. Op initiatief van de Stichting Comité Lierop 825 en de gemeente werd later het oventje gerestaureerd, een infobord met plattegrond geplaatst en de onderduikersroute uitgezet die op 15 maart 2005 officieel is geopend. 

Frank Doucette werd geboren op 12 februari 1922 te Belmont Mass.U.S.A. In 1942 werd hij ingedeeld bij de luchtmacht en al gauw ingezet in de strijd in Europa. Op dinsdag 19 september 1944 sneuvelde sergeantvlieger Frank Doucette in de staatsbossen in Lierop. Hij vond de dood niet bij een actie van de luchtmacht, maar bij een geheel persoonlijke, vrijwillige inzet voor zijn Nederlandse vrienden. In 1944 was hij met zijn brandende bommenwerper neergestort bij Nuenen. Twee bemanningsleden, Frank Doucette en E. Bradshaw, overleefden deze crash en werden ondergebracht in het onderduikerskamp in Lierop. Hier verbleef Frank zes weken. Omdat de optrekkende Engelse legers de Duitsers steeds verder terugdrongen hadden de onderduikers uit het kamp opdracht gekregen om de terugtrekkende Duitsers extra moeilijkheden te bezorgen. Ze hadden daarom een post ingenomen langs de weg Mierlo-Lierop. Ook Frank Doucette hielp mee, want hij was de enige die een machinegeweer kon bedienen. Toen het bericht kwam dat de Duitsers in aantocht waren, werd het geweer in stelling gebracht. Vermoedelijk heeft hij bij het inbrengen van de patroonband een geklik veroorzaakt, waardoor de Duitsers gewaarschuwd werden. Zij openden het vuur en Frank werd dodelijk getroffen. Zijn lichaam werd naar het klooster in Lierop vervoerd en door enkele zusters afgelegd, in een inderhaast gemaakte kist gelegd en ’s nachts in alle stilte op het kerkhof in Lierop begraven. In maart 1946 is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het oorlogskerkhof in Margraten, vanwaar het later weer is overgebracht naar zijn geboorteplaats Belmont in de U.S.A.

Eindpunt:

Koepelkerk Lierop
Offermansstraat 1
5715AM Lierop
Navigeer naar eindpunt

Kenmerken