Grenspaal Stippelberg Paal

Neem contact op

Grenspaal Stippelberg Paal
5761 RK Bakel
Plan je route

vanaf jouw locatie

Stippelberg Paal, Gemert-Bakel Oude grens Gemert en Bakel. De Stippelbergpaal is een oude grenspaal Oude grens Gemert en Bakel. Zandweg Langs de Palen, hier liggen veel grenspalen.

Voor de samenvoeging van de gemeentes Gemert en Bakel en Milheeze werd de grens ertussen gemarkeerd door een zandwe…

Stippelberg Paal, Gemert-Bakel Oude grens Gemert en Bakel. De Stippelbergpaal is een oude grenspaal Oude grens Gemert en Bakel. Zandweg Langs de Palen, hier liggen veel grenspalen.

Voor de samenvoeging van de gemeentes Gemert en Bakel en Milheeze werd de grens ertussen gemarkeerd door een zandweg, vanaf Hogen Aarle tot aan de Bunthorst. Een groot gedeelte van deze zandweg, die de toepasselijke naam Langs de Palen draagt, loopt door bosgebied. Langs deze weg stonden en staan grenspalen. Deze, de Stippelbergse Paal gaat eeuwen terug. Vermeldingen: 1434: Stegeberghse Pael; 1544: Stebberchs Pael; 1655: Steeberch Pael, vanaf 1864: Stippelberg Paal. In de volksmond vanuit Bakel en Milheeze werd het latere bosgebied Stippelberg: De Steberg genoemd. De voormalige heide en stuifgebieden werden aangeplant met dennebomen, die met name bedoeld waren voor stuthout in de mijnen van Zuid-Limburg. Aanvankelijk loopt de weg een stukje parallel aan de oever van het voormalige Witven op Bakels gebied, waarin de Snelle Loop zijn oorsprong vond.

De oevers van het Witven werden al in de Midden Steentijd door mensen bewoond, getuige de concentraties van vuurstenen artefacten, die er worden gevonden. De weg loopt verder door de rand van het grote natuurgebied De Stippelberg. De naam van het natuurgebied is niet, zoals vaak wordt beweerd, te danken aan de ?128;stippels?128;, die op hun beurt een alternatieve aanduiding zouden zijn voor de vele stuifduintjes in het gebied. De Stippelberg is de moderne variant van wat in de middeleeuwen al de Stegeberg werd genoemd. De Stegebergse Paal, de plaats waar het Peelgebied begint, wordt in de 19de eeuw aangeduid als de Stippelbergse Paal. Ten oosten van deze paal ligt de Paal achter 't Zand

Bronnen: J. Timmers, Langs de palen, 2002, Heemkundekring De Kommanderij, Gemert

Locatie