Kapel Mariakapel | Milheeze
Deze kapel is gebouwd in 1938 ter ere van het veertigjarig priesterjubileum van pastoor Simonis.
Deze vierkante bakstenen kapel is een van de laatste monumenten van het 'Rijke Roomse leven' waarin de pastoor de belangrijkste …
Deze kapel is gebouwd in 1938 ter ere van het veertigjarig priesterjubileum van pastoor Simonis.
Deze vierkante bakstenen kapel is een van de laatste monumenten van het 'Rijke Roomse leven' waarin de pastoor de belangrijkste persoon in het dorp was en iedereen in vol ornaat (dames met witte 'poffers' op het hoofd) optrok bij de viering van de heiligendagen. Deze kapel is gewijd aan Maria en tot in de vijftiger jaren trok men uit in processie op Maria Hemelvaart om daar een mis te houden. De kapel is gebouwd op grond, geschonken door de familie Cornelissen en de parochianen hebben de bouwkosten opgebracht. Pastoor Simonis, waar ook het Pastoor Simonisplein naar is vernoemd waar de St. Willibrorduskerk staat, heeft de kapel ten geschenke gekregen voor zijn veertigjarig priesterjubileum. Dat was een groots feest waarbij een mis en een processie (in dit geval naar de kapel) plaatsvondt, met vele 'bruidjes' die, vanouds in het wit gekleed, bloemen strooien vooraan in de processie. Het bouwjaar 1938 is van belang in dit geval, de dertiger jaren waren de crisisjaren en de mensen hadden niet veel te missen. Toch werd deze kapel gebouwd.
De kapel is gebouwd in de toen populaire stijl van de Delfse School, een erg traditionele stijl, sterk verbonden met het Brabantse dorp. Te veel versiering deed af aan de waarde van het gebouw, soberheid en eenvoud waren gewenst. Wel werd sterk onderscheid gemaakt in functie, boerderijen waren simpeler dan bijvoorbeeld kerken. Binnenin staat een Mariabeeld op een bakstenen sokkel en een wit plafond in een tongewelf stijl. De grijze onderdelen van de vensters (deze vensters worden ook wel rondboogtripletten genoemd) zijn van natuursteen. Ook dat is een wezenlijk onderdeel van de Delfse School architectuur.
Bronnen:
W. van Lierop en T. Thelen, Langs velden en wegen: monumenten van devotie in Gemert-Bakel, 2006, Drukkerij Vos, Gemert
RCE, Monumentenbeschrijving