Rood in de sloot op de Sprenk, De Mortel
In de directe nabijheid van de Peelrandbreuk en zijn zijbreuken komt het grondwater tot aan het oppervlak omhoog. Omdat de breuk waterdicht is kan het grondwater de breuk niet passeren. Er ontstaat opwaartse druk waardoor het water uit de ondergrond opwelt. Daardoor zien we een smalle strook natte en soms moerassige grond langs de breuk. Dit verschijnsel wordt wijst genoemd. Het water dat soms van grote diepte aan het oppervlak komt, is erg ijzerrijk. Het ijzer in het grondwater oxideert als het in aanraking komt met zuurstof. Het ijzeroxide (roest) kleurt het water bruinrood. Op diverse plaatsen in Gemert is dat rode water in de sloten duidelijk herkenbaar. Zo ook op De Sprenk, waar het wijstverschijnsel bij de Peelrandbreuk dit rode water veroorzaakt. Dat hier het wijstverschijnsel duidelijk aanwezig is, is geen verrassing. Sprenk is namelijk de lokale naam voor de wijst.…
In de directe nabijheid van de Peelrandbreuk en zijn zijbreuken komt het grondwater tot aan het oppervlak omhoog. Omdat de breuk waterdicht is kan het grondwater de breuk niet passeren. Er ontstaat opwaartse druk waardoor het water uit de ondergrond opwelt. Daardoor zien we een smalle strook natte en soms moerassige grond langs de breuk. Dit verschijnsel wordt wijst genoemd. Het water dat soms van grote diepte aan het oppervlak komt, is erg ijzerrijk. Het ijzer in het grondwater oxideert als het in aanraking komt met zuurstof. Het ijzeroxide (roest) kleurt het water bruinrood. Op diverse plaatsen in Gemert is dat rode water in de sloten duidelijk herkenbaar. Zo ook op De Sprenk, waar het wijstverschijnsel bij de Peelrandbreuk dit rode water veroorzaakt. Dat hier het wijstverschijnsel duidelijk aanwezig is, is geen verrassing. Sprenk is namelijk de lokale naam voor de wijst.
?128;?128;Wijstwater is grondwater en bevat veel ijzer, dat in contact met zuurstof oxideert. Dat ijzerroest kleurt het water rood?128;?128;