Koetshuis bij Leonarduskerk
De stijl van het gebouw is samengesteld uit verschillende motieven: de kap met houten betimmeringen met driespanmotief heeft elementen van de Chaletstijl, de steile dakhelling en een fors overstek doen Neo-Gotisch aan.
Het eenslaags bakstenen gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch (want …
De stijl van het gebouw is samengesteld uit verschillende motieven: de kap met houten betimmeringen met driespanmotief heeft elementen van de Chaletstijl, de steile dakhelling en een fors overstek doen Neo-Gotisch aan.
Het eenslaags bakstenen gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch (want aan de achterzijde lager aangezet) samengesteld zadeldak met tuile-de-nord pannen. Het dak heeft een steile helling en een fors overstek op gesneden houten korbelen. Het bakstenen muurwerk heeft een gebosseerde hardstenen plint en banden in een afwijkende kleur baksteen. De hoge topgevels zijn betimmerd. Het gebouw omvat drie delen: op de begane grond de eigenlijke koetsstalling en een paardenstal, terwijl op de zolder een tasruimte is ondergebracht. Deze hooizolder is toegankelijk via een luik met een hijsinstallatie onder overkragende topgevel, boven de inrijpoort van de stalling. In de gevels zijn eenvoudige lichten aangebracht, voorzien van een samengestelde omlijsting. De naast de stalling gelegen ruimte heeft een voordeur met samengesteld keperboog-bovenlicht, geflankeerd door lichten, en in de zijgevel een samengesteld venster, opgebouwd uit een centraal zesruits schuifvenster, geflankeerd door een T-schuifvenster.
Het koetshuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het koetshuis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere stijl en als uitzonderlijk voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriƫle bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.