Processiepark | Handel

Neem contact op

Processiepark Handel
O.L. Vrouwestraat 63
5423 SJ Handel
Plan je route

vanaf jouw locatie

Op 2 november 1904 schreef rector Johannes van de Laarschot aan zijn bisschop dat hij op het idee gebracht was achter de kerk een processieweg…

Op 2 november 1904 schreef rector Johannes van de Laarschot aan zijn bisschop dat hij op het idee gebracht was achter de kerk een processieweg aan te leggen met bidkapelletjes. Het zou voor de bedevaart zeer bevorderend zijn. Handel is namelijk het oudste Mariabedevaartsoord van Brabant. Tot dan grensde het priesterkoor van de kerk direct aan de akker- en weilanden die voornamelijk bij de hoeve "het Zwart Cruijs" behoorden en eigendom van de Handelse kapel waren. Temidden daarvan stond reeds het legendarische Wonderbare Putje, waarvan de legende wil dat Maria het spontaan liet opwellen toen men tijdens de kapelbouw werd geplaagd door droogte. Het Putje bevindt zich juist ter hoogte van de "Storing Handel West", een bodemverstoring die op meerdere plaatsen water naar de oppervlakte stuwt, de zg. "wijstverschijnselen". Het "Wonderbare Putje" wordt reeds genoemd in 1594 als rector Albertus Strijbos tussen Pasen en Pinksteren de "fonteijn geheel van metsen, kist ende pijep verneut ende repareert, costen tsamen 8 gl.". Het moet toen al van respectabele ouderdom zijn geweest.

Aanleg processieweg en Rozenkranskapelletjes

Rector Van de Laarschot kreeg van zijn superieuren de benodigde toestemming, mits het niet ten laste kwam van de kerkekas. Het was de uit Veghel afkomstige Van de Laarschot daarvoor al gelukt middels giften de Handelse keskes geheel in het nieuw te steken en de Handelse kapel een ware metamorfose te laten ondergaan. In de periode 1904 - 1906 begon de rector met het werven van de benodigde fondsen. Intussen werd in dezelfde periode het schaarhout gerooid en de processieweg (zandweg) gebaand. Met de bouw van de Rozenkranskapelletjes kon men in 1906 aanvangen. In de vier volgende jaren werden alle vijftien Rozenkranskapelletjes opgetrokken en voorzien van ca. 70 cm. hoge beeldengroepen, vervaardigd door het atelier van J. Niclaus Bouckaert te Gent. Bij het vijfentwintigjarige jubileum van Johannes van de Laarschot als rector van Handel, in 1908, werd als geschenk de Benedictiekapel gebouwd, precies halverwege de processieweg en de reeks Rozenkranskapelletjes. In deze Benedictiekapel vinden we de beeltenis van een gezeten Madonna met kind en de knielende Dominicus. Het is gehouwen uit brouvilliere-steen. 

Locatie