Raadhuis Aarle-Rixtel
In 1923 werd een Raadszaal boven de school gebouwd. Thans is het gehele pand als gemeentehuis in gebruik. Inwendig hebben in 1940 en 1960 diverse verbouwingen plaatsgevonden, in 1982 is het pand aan de achterzijde uitgebreid. Deze laatste uitbreiding wordt niet beschermd.
Het pand ligt aan de Dorpsstraat, in de kern van Aarle-Rixtel.
Het pand heeft een samengestelde bouwmassa. Aan de straat bevindt zich een tweelaags gedeelte…
In 1923 werd een Raadszaal boven de school gebouwd. Thans is het gehele pand als gemeentehuis in gebruik. Inwendig hebben in 1940 en 1960 diverse verbouwingen plaatsgevonden, in 1982 is het pand aan de achterzijde uitgebreid. Deze laatste uitbreiding wordt niet beschermd.
Het pand ligt aan de Dorpsstraat, in de kern van Aarle-Rixtel.
Het pand heeft een samengestelde bouwmassa. Aan de straat bevindt zich een tweelaags gedeelte op rechthoekige plattegrond onder een schilddak. De nok loopt evenwijdig aan de straat en is voorzien van een dakruiter met klokje en spits. De voorgevel telt drie brede traveeën en heeft een middenrisaliet met trapgevel. De gevel aan weerszijden daarvan is van een rand kantelen boven een boogfries voorzien met aanzetten van hoektorentjes. Links en rechts van deze bouwmassa strekken zich éénlaagse gedeeltes op een rechthoekige plattegrond uit. Beide bouwmassa's zijn voorzien van schilddaken waarvan de nokken haaks op de straat staan. In het verlengde van deze bouwmassa's zijn latere uitbreidingen gerealiseerd. Aan de linkerkant van het pand is dat een éénlaags gedeelte onder zadeldak, gedekt met tuiles-du-Nord, aan de rechterkant strekt zich een éénlaagse vleugel onder schilddak uit. Hier is in het midden van de gevel een blokvormig portiek gezet. Achter de hoofdmassa is een hogere bouwmassa, op rechthoekige plattegrond onder een schilddak, evenwijdig aan dat van de hoofdmassa gezet. Aan de voorzijde is een dubbele natuurstenen trap met bordes en bakstenen balustrade aanwezig. Deze toevoeging dateert uit circa 1935. In de balustrade bevindt zich op de begane grond een getoogde houten deur. Aan weerszijden daarvan zijn natuurstenen gevelstenen geplaatst. Het gehele pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van lisenen en een boogfries. Gepleisterde velden laten het opschrift "ANNO" en "MDCCCLV (1855)" zien. De daken zijn gedekt met leien. De bovenlichten van ramen en deur zijn onder gepleisterde wenkbrauwbogen geplaatst. De deur bevindt zich in de middenrisaliet, het bovenlicht heeft een waaiervormige roedeverdeling. De ramen zijn voorzien van een kleine roedeverdeling met in de bovenlichten een waaiervorm. In het souterrain, aan weerszijden van het bordes, zijn getoogde ramen aangebracht met diefijzers. De ramen van de langgerekte aanbouw, rechts van de hoofdmassa hebben rechte bovenlichten, deze zijn eveneens door schuin geplaatste roeden verdeeld. In de linkeraanbouw bevinden zich houten deuren en zesruitsramen. Boven de deur is in een nis een heiligenbeeld geplaatst. De top van de trapgevel is gedekoreerd met een polychroom wapenschild.
Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en onderwijskundige ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving met kasteelachtige elementen en de plaats die het inneemt in het oeuvre van architect Van Tulder. Het is tevens van belang vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis, de materialisatie van de functieveranderingen die het gebouw heeft ondergaan. Het heeft ensemblewaarden in relatie tot kerk, pastorie en H. Harbeeld. Het is gaaf bewaard gebleven.
Nu zit er een bedrijf in dit pand.