Café De Wieger - Ontmoeting en inspiratie
Neem contact op
De Wieger Deurne
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne Plan je route
vanaf jouw locatie
Ontmoeting en inspiratie, waarin hij een drietal ontmoetingen onder de loep neemt die voor de personen in die ontmoeting tot een geweldige bron van inspiratie zijn geworden:
1. De ontmoeting van Theo Witvliet, emeritus Hoogleraar “Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd” aan de UVA met het gedachtegoed van Martin Buber. Die ontmoeting inspireerde hem tot het schrijven van het boek “Kwaliteit van leven”, …
Ontmoeting en inspiratie, waarin hij een drietal ontmoetingen onder de loep neemt die voor de personen in die ontmoeting tot een geweldige bron van inspiratie zijn geworden:
1. De ontmoeting van Theo Witvliet, emeritus Hoogleraar “Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd” aan de UVA met het gedachtegoed van Martin Buber. Die ontmoeting inspireerde hem tot het schrijven van het boek “Kwaliteit van leven”, waarin hij vertelt hoe in de spiegel van de tijd waarin wij leven juist het denken van Buber hem inspireerde om te zoeken naar oplossingen voor de enorme problemen waarvoor onze tijd zich gesteld ziet, zoals het heersende marktdenken dat een cultuur van zelfontplooiing, eigenbelang en consumptief genot creëert, een denken dat onbegrensde mogelijkheden voor iedereen suggereert, maar in feite in de praktijk de kloof vergroot tussen een kleine bovenlaag en een kansarme onderlaag. Dat alles roept dringende vragen op naar de grenzen van humaan leven.
2. Uit een tweede ontmoeting kwam een heel bijzondere inspiratie tevoorschijn en een diepe vriendschap: de ontmoeting tussen de drukker en grafisch kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman en de predikant uit Winschoten ds. August Henkels. Een ontmoeting die voor Werkman juist in die donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog een bron van grote inspiratie en vriendschap is gaan vormen. Werkman en Henkels waren samen lid van de literaire verzetsgroep “De blauwe schuit” in Groningen.
3. De derde ontmoeting is gesitueerd in Reims, waar het beroemde glasatelier staat van Jacques Simon, een glazenier die in vele grote kathedralen van Frankrijk zijn werk heeft gedaan met het restaureren en maken van glasramen. In zijn glazeniershuis vond de ontmoeting plaats tussen de schoonzoon van Jacques Simon , Charles Marc, en de kunstenaar Marc Chagall. En dat vanwege de opdracht die Marc Chagall had gekregen om een aantal glasramen te ontwerpen voor de St.Etienne, één van de grootste kathedralen van Frankrijk. Vanuit die eerste ontmoeting en de samenwerking tussen de jonge glazenier en de al 70-jarige Marc Chagall, ontstond een inspirerende vriendschap, die resulteerde in een ongelofelijk oeuvre van gebrandschilderde ramen die Marc Chagall tot op hoge leeftijd, tot bijna aan zijn 97e verjaardag, ontwierp en met behulp van Charles Marc en zijn vaardigheden als glazenier tot voltooiing bracht, en die zowel in Frankrijk, als in Amerika en Engeland en tenslotte ook in Duitsland te bewonderen zijn.
Bartlema: "Ik heb het gevoel dat ook wij met al onze kennis en ervaring vanuit het verleden het woord 'ontmoeting' weer vast op onze agenda moeten zetten. Juist om in zo’n multiculturele samenleving als de onze, die gefragmenteerd raakt door grote tegenstrijdige belangen, weer naar elkaar te leren luisteren en elkaar weer te vinden in gemeenschappelijke idealen en doelen en elkaar daarin te inspireren."
Ruud Bartlema (1944)
studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar in dezelfde stad en volgde lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall, Kandinsky, Franz Marc en de Noord-Duitse expressionisten en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over, o.a. aan de HOVO in Amsterdam. Ook leidt hij reizen naar het werk van Chagall in Nice en langs de glasramen in N.Frankrijk en Duitsland. Interessant detail: toen Bartlema dominee was in Nuenen heeft hij een aantal jaren gewoond en gewerkt in het huis waarin Vincent van Gogh ook woonde en werkte.
Inloop
Vanaf 19.45 uur.
Wanneer
- Donderdag 14 november 2024 om 20.00 uur
Prijzen
- € 5,00 p.p.