Op pad in de natuur - met tips van boswachter Lieke Verhoeven
Als boswachter Publiek in de Pelen is de weidse natuur van het Land van de Peel voor Lieke Verhoeven bekend terrein. Lieke: “De weidsheid, stilte, intense luchten en het hoogveen zijn voor mij echt kenmerkend voor de natuur in deze regio”. Wat zijn volgens haar de mooiste (verborgen) plekken en waar moet je onderweg goed op letten? Met deze 10 tips op zak bekijk je de natuur in de Peel door de ogen van een boswachter.
Tijdens het broedseizoen (15 mrt tot 15 juli) en vogeltrekseizoen (15 okt tot 30 nov) zijn delen van de natuurgebieden gedeeltelijk gesloten voor publiek. Verder geldt altijd: blijf op de paden, honden aan de lijn en geen afval achterlaten. Kijk voor vertrek ook op de Druktemeter van VisitBrabant om te voorkomen dat het te druk wordt in de natuur.
Favoriete paden
De knuppelbruggen in de Groote Peel: lopen door het moeras en toch geen natte schoenen? Al honderden jaren geleden werden knuppelbruggen gebruikt om door het moerassige landschap te kunnen bewegen. Vanaf de knuppelbruggen zie je het veenmos groeien. Volg hiervoor de rode of blauwe wandelroute vanaf het Buitencentrum.
De blauwe wandelroute (Nonnenpad) in de Deurnese Peel: deze wandelroute start bij parkeerplaats de Halte in Griendtsveen en loopt deels door de natuur en deels door het historische turfstekersdorp. Aan de noordkant van de Deurnese Peel loop je deels over nieuw aangelegde kades, gevolgd door een smaller pad, waarbij je soms uit kan kijken over de uitgestrekte waterplassen. Bijzonder: in de Deurnese Peel werd nog tot in de jaren ‘80 veen afgegraven! Gelukkig is het nu een beschermd natuurgebied.
Uitkijkpunten
De Amsloberg: deze zandkop is het hoogste punt in de Groote Peel en ligt net wat hoger in het landschap dan de omgeving. Daardoor heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de rest van het gebied. Aan het eind van de zomer is het hier begroeid met kleurrijke heide. De Almsloberg is het hele jaar opengesteld en te bereiken vanaf het bezoekerscentrum door de route Paardenbegrazing te volgen.
Het Belfort op de Vossenberg: aan de rand van de Groote Peel staat sinds 2020 een nieuwe uitkijktoren van wel 22 meter hoog, die uitkijkt over de weide omgeving. Vanaf hier kan je ver weg kijken en de structuur van het landschap mooi zien: de grote waterplassen, de uitgestrekte heide en het hoogveenmoeras. In het voor- en najaar zie je vanaf de toren grote groepen met ganzen neerstrijken in de Groote peel, die er komen overnachten.
De nieuwe rolstoelvriendelijke uitkijktoren langs de gele wandelroute: goed bereikbaar ook voor kinderwagens en minder validen door het verharde wandelpad. Vanaf deze toren is ook de structuur in het landschap goed te zien; de littekens van het verleden als sporen in het landschap. Zoals de hoger gelegen Peelbanen, waar vroeger turf over werd afgevoerd.
Op stap in de natuur met kinderen? Vanuit het buitencentrum van de Groote Peel worden regelmatig excursies en activiteiten voor kinderen georganiseerd. Lieke: “Vooral de Peel Beleef-je-Buiten Tocht is een aanrader, waarbij kinderen vanaf 6 jaar écht de Peel leren kennen. Of ga, zodra het weer mag, met een Peelgids op pad tijdens een excursie.”
Dieren spotten
Gladde slangen en de blauwborst: langs de gele wandelroute in de Groote Peel kan je dit bijzondere reptiel spotten. Ze komen voor in de hoger gelegen delen van het hoogveen en laten zich zien als het niet te warm en niet te koud is. Ver het gebied in trekken hoeft niet; vaak zijn ze gewoon vanaf het pad te spotten. Ook de blauwborst laat zich veel zien in het riet en de struiken langs deze route.
Het Spiegeldikkopje: een bijzonder en erg zeldzaam vlindertje dat bijna nergens in Nederland te vinden is, maar wel in de Groote Peel; ook gewoon langs de gele wandelroute. In juli vliegen de vlinders rond. Ze zijn te herkennen aan de ‘spiegeltjes’ op de vleugels.
Vogels in het Mussenbaangebied: aan de zuidwest kant van de Groote Peel is een nieuw stuk natuur ingericht, dat een waar paradijs is voor vele vogels. Het gebied is een rust- en foerageerplaats voor ganzen, eenden en andere (weide) vogels.
De kudde landgeiten in de Mariapeel en Groote Peel: bij het beheer van de Pelen worden onder andere Nederlandse landgeiten ingezet voor begrazing, om het gebied open te houden. De geiten smikkelen van de jonge berkenboompjes. Volg de groene wandelroute vanaf het Biologisch Station (parkeerplaats) langs ‘Pauls Kooije’ om de kudde te ontmoeten.