Energieroute Duurzaam Deurne-Asten

(41.6 km)

Energie Fietstocht door het Peelland

Deze route is ontwikkeld en wordt aangeboden door Energy Poort Peelland. Een tocht langs oude en nieuwe energie initiatieven, die te bezichtigen en soms ook te bezoeken zijn. Langs de route vind je ook plekken waar je een hapje of drankje kunt nemen.

Route langs knooppunten met afwijkingen
De route loopt langs de vermelde knooppunten, maar wijkt soms van het routenetwerk af, kijk daarom goed op het kaartje op de pdf of fiets de route via route.nl.

Startpunten
Je kunt, zoals hier aangegeven starten bij De Ossenbeemd in Deurne, maar ook op welk willekeurig ander punt de route oppikken. Bijvoorbeeld bij Station Deurne, centrum Liessel en Museum Klok & Peel Asten.

Onderweg kom je de volgende bezienswaardigheden tegen:

1. Ossenbeemd, Natuur- en Milieucentrum, Duurzaamheid, www.ossenbeemd.nl De Ossenbe…

Energie Fietstocht door het Peelland

Deze route is ontwikkeld en wordt aangeboden door Energy Poort Peelland. Een tocht langs oude en nieuwe energie initiatieven, die te bezichtigen en soms ook te bezoeken zijn. Langs de route vind je ook plekken waar je een hapje of drankje kunt nemen.

Route langs knooppunten met afwijkingen
De route loopt langs de vermelde knooppunten, maar wijkt soms van het routenetwerk af, kijk daarom goed op het kaartje op de pdf of fiets de route via route.nl.

Startpunten
Je kunt, zoals hier aangegeven starten bij De Ossenbeemd in Deurne, maar ook op welk willekeurig ander punt de route oppikken. Bijvoorbeeld bij Station Deurne, centrum Liessel en Museum Klok & Peel Asten.

Onderweg kom je de volgende bezienswaardigheden tegen:

1. Ossenbeemd, Natuur- en Milieucentrum, Duurzaamheid, www.ossenbeemd.nl De Ossenbeemd is een plaats in Deurne waar jong en oud zich op een speelse en ontspannende manier kan laten informeren over natuur, milieu en duurzaamheid. Energy Poort Peelland heeft een energieloket in de Ossenbeemd. Hier staan voorbeelden van een aantal belangrijke maatregelen opgesteld, zoals spouwisolatie, warmtepomp e.d. Ook zijn er brochures beschikbaar. Verder is er een computer beschikbaar waarop een gratis energiescan ingevuld kan worden. De Ossenbeend ligt tegen het kasteelpark waar ook de Ruïne van Groot kasteel Deurne ligt. Omstreeks 1460 vv. door de heren van Deurne gebouwd en bewoond. In 1651, met de heerlijkheid Deurne, gekocht door Rogier van Leerdael, die het in 1653 liet verbouwen en vergroten. In 1759 werden heerlijkheid en kasteel gekocht door Theodoor de Smeth, die het opnieuw verbouwd. In 1906 ingrijpend gerestaureerd. Op 24 september 1944 werd het Groot Kasteel door geallieerd vuur in puin geschoten met pantser doorborende granaten om enkele zich schuil houdende SS'ers uit te schakelen. Bij de daaropvolgende brand ging de volledige inboedel (die juist kort ervoor weer naar het Groot Kasteel was gebracht) verloren, waaronder vermoedelijk schilderijen van Antoon van Dyck en Peter Paul Rubens. De watermolen aan het Haageind naast het Klein Kasteel is een bakstenen watermolen over de Vlieren werd het schoepenrad gebruikt voor de aandrijving van het malen van graan.

2.Windmolen Maria-Antoinette, Zeilberg, Deurne. Wind energie. In Zeilberg stond al eerder een windmolen, en wel de in 1876 aangekochte Zuidplasmolen uit Deze brandde echter af in 1892, waarop de huidige molen werd aangekocht en in 1893 als beltmolen in Zeilberg werd herbouwd. Ze deed dienst als korenmolen.

3. Bijzonder Brabants (bijzonderbrabants.nl) en Peelrandbreuk, Breemortelweg 21. Kijk in vergeten (duurzame) groente van vroeger en de Peelrandbreuk. Open alleen voor groepen op afspraak.

4. Korenmolen de Volksvriend, Liessel. Wind energie. Devolksvriend.nl Deze beltmolen is gebouwd in 1903 en wordt gebruikt als korenmolen. In het najaar van 1944 werd de molen door oorlogsgeweld beschadigd.

5. Zonnepark Heusden, Zonne-energie. Groentekweker Aarts, Asten-Heusden www.energyportpeelland.nl/projecten/zonnepark-heusden/2 Energieneutrale exploitatie met zonepanelen en warmteterugwinning. 

Het door Energy Poort Peelland gerealiseerd met 7.364 zonnepanelen, met een vermogen van 2.025 kWp. Dit resulteer in een energie opbrengst per jaar van1.9000.000 kWh per jaar of anders gezegd een reductie van 1.146 ton Co2 per jaar of het energieverbruik van ca. 600 huishoudens per jaar.

6. Museum Klok & Peel, Asten. museumklokenpeel.nl.
Op het gebied van duurzaamheid heeft Museum Klok & Peel voortvarende maatregelen genomen. Gerealiseerd zijn een eigen bodemwaterproject, groene sedumdaken, spaar- en ledverlichting en optimale isolatievoorzieningen. Middels een eigen zonnecentrale produceert het museum haar eigen stroom. De installatie heeft een vermogen van 75.000 Wp, waarmee het museum op zonnige dagen geheel zelfvoorzienend van stroom is. Tevens drijft de zonnecentrale de nieuw gerealiseerde WKO installatie (warmte-/koudeopslag) aan, die het museumgebouw ’s zomers koelt en ’s winters verwarmt. Door al deze voorzieningen is Museum Klok & Peel niet alleen het groenste museum van Nederland, maar is het als Duurzaamheidpoort ook een inspirerend voorbeeld en kenniscentrum voor andere musea en instellingen in Nederland.

Grondleggers van het museum waren in 1969 de campanoloog André Lehr(19292007) voor de afdeling klokken, en in 1973 de bioloog Jan Vriends(1901-1992) voor de afdeling Peel. Het museum bezit de grootste collectie klokken ter wereld. In het museum wordt ook aandacht besteed aan het klokkengieten en klokkenluiden. Er worden klokken en bellen getoond uit de gehele wereld, van Europa, Amerika en Afrika tot diep in Azië.

Met de Peel als een van de thema's begint de tijdlijn van het museum miljoenen jaren geleden. Die tijd uit de voormalige Peel aan zee wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van fossielen en paleontologie. Onder de vondsten uit het gebied bevinden zich in het museum een levensgroot mammoetskeleten een gouden helm.

7. Oostenwind molen Asten, Wind energy. molendeoostenwind.nlHoe oud de molen precies is blijft gissen, zeker is echter wel dat er aan de huidige Molenweg vanaf 1506 een molen heeft gestaan. Van het minstens vijf eeuwen oude origineel is eigenlijk nog maar één balk over, de standerd. Dit is de lange rechtopstaande spil waarom het hele bovenhuis van de molen naar de wind gedraaid kan worden.

8. Johanna-Elisabeth molen. Wind energy.De Johanna-Elisabeth is een ronde stenen molen met een flesvormig molenlijf en staat aan de Molenhuisweg in Vlierden in de Nederlandse provincie NoordBrabant. De molen heeft het jaartal 1844 op de baard staan, maar die mogelijk pas in 1848 werd gebouwd. 

9. De Vlaas, Zonne energie (zonneparkdevlaas.nl).  Dit zonnepark, ontwikkeld door Energy poort Peelland, is van bijna 500 leden van de Coöperatie de Vlaas en zij hebben  gezamenlijk 8.095 zonnepanelen gefinancierd. Daarnaast zijn op het terrein van De Vlaas door het energiebedrijf Greenspread nog eens 10.113 zonnepanelen gefinancierd. Dus in totaal 18.208 zonnepanelen met een opwekkend vermogen van 4.5 Mw. Hiermee is Zonnepark De Vlaas het grootste zonnepanelenproject dat in Nederland in het kader van de postcoderegeling is ontwikkeld.

10. Stationspark Deurne, stationsparkdeurne.nl.
2015 Startte Coöperatie Stationspark Deurne. Een initiatief om het station en de omgeving daaromheen te verfraaien en te verduurzamen. Station van Deurne heeft meegedongen aan de spoorwegprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Station Deurne werd derde in de categorie 'it's your station'. Er is een gratis watertappunt en fietspomp. Op het perron staan oplaadpalen voor mobiele telefoons. In de moestuin worden groenten gekweekt den door lokale inwoners en horeca gebruikt worden (korte cyclus van productie naar klant).

11. Huize de Romein Romeinstraat Deurne. Dit huis werd in 1913 gebouwd in opdracht van onderwijzer, historicus en journalist Hendrik Ouwerling. Het ontwerp was van architect Cor Roffelsen. Antoon Coolen heeft hier van 1933 tot 1938 met zijn gezin gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd De Romein gebruikt als kaderschool van de NSB.

12. De Wieger Deurne, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Museum. www.dewieger.nl Museum De Wieger is gevestigd in het voormalige woonhuis, annex dokterspraktijk en schildersatelier van de legendarische schilderende huisarts Hendrik Wiegersma (1891-1969). Zijn zoon Hendrik Wiegersma schreef de tekst van ‘Het Dorp’ (Het tuinpad van mijn vader) op de melodie van een reeds bestaand Frans lied. In het huis krijgt u een beeld van het leven en werk van Hendrik Wiegersma en er zijn wisselende exposities te zien die aansluiten bij de collectie van Museum De Wieger. 

13. Holten’s Molen, Wind Energy, Veldstraat 39, Deurne
De molen werd in 1890 gebouwd als korenmolen. In 1893 werd de molen uitgebreid met een olieslagerij. In 1909 sloot men de molen aan op een boomzaag in een houten schuur langs de molen. Hierdoor ontstond de uitzonderlijke situatie dat de molen tegelijk drie functies had.

Energie Port Peelland 
Deze fietstocht is een initiatief van de coöperatie Energie Port Peelland (EPP). Zij proberen de regio te helpen om omstreeks 2040 energieneutraal te zijn door het bevorderen van energiebesparende maatregelen, het produceren van duurzame energie en het promoten van andere duurzame activiteiten.

Dit ga je zien

1

De Ossenbeemd

De Ossenbeemd
Haageind 31
5751BB Deurne
De Ossenbeemd De Ossenbeemd - Kinderboerderij
12
2

Molen Maria-Antoinette

Molen Maria-Antoinette
Zeilbergsestraat 98
5751 LN Deurne
Molen Maria-Antoinette Molen Maria-Antoinette Deurne-Zeilberg
37
39
03
43
3

Molen De Volksvriend met bakhuisje

Molen De Volksvriend met bakhuisje
Hoofdstraat 30
5757 AN Liessel
Molen De Volksvriend met bakhuisje Molen de Volksvriend Liessel
44
83
82
23
81
4

Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Museum Klok & Peel Mamoet skelet bij Museum Klok & Peel in Asten
5

Molen 'de Oostenwind'

Molen 'de Oostenwind'
Molenweg 23
5721 XG Asten
Molen 'de Oostenwind'
42
46
50
47
02
19
6

De Wieger Deurne

De Wieger Deurne
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
De Wieger Deurne De Wieger Deurne
17
7

Holten's Molen

Holten's Molen
Veldstraat 39
5751 AA Deurne
Holten's Molen Holten's Molen met houtzagerij in Deurne
12
8

De Ossenbeemd

De Ossenbeemd
Haageind 31
5751BB Deurne
De Ossenbeemd De Ossenbeemd - Kinderboerderij
  • 12
  • 37
  • 39
  • 03
  • 43
  • 44
  • 83
  • 82
  • 23
  • 81
  • 42
  • 46
  • 50
  • 47
  • 02
  • 19
  • 17
  • 12