Fietsroute Het Mysterie van de Gouden Peelhelm | Sagen & Legenden
Fiets met deze route van 56 km door de veelzijdige zuidelijke Peelgemeentes. Ontdek charmante Peeldorpen zoals Someren, Asten en Helenaveen. Neem een kijkje vanaf een van de uitkijktorens en ervaar de indrukwekkende en mystieke Groote Peel waar verschillende sagen zijn ontstaan. Glinstert daar nou één van de schatten van de Romeinse roofridder?
Vergeet ook vooral onderweg niet af te stappen! Proef bij één van de Somerense ondernemers de invloed van de Romeinse fundamenten waarop dit dorp zich bevindt. Leer meer over de Peel bij Museum Klok en Peel of verken ook de Deurnesche en Mariapeel vanuit Helenaveen.
Welkom in het Land van de Peel!
Een kennismaking met het Land van de Pe…
Fiets met deze route van 56 km door de veelzijdige zuidelijke Peelgemeentes. Ontdek charmante Peeldorpen zoals Someren, Asten en Helenaveen. Neem een kijkje vanaf een van de uitkijktorens en ervaar de indrukwekkende en mystieke Groote Peel waar verschillende sagen zijn ontstaan. Glinstert daar nou één van de schatten van de Romeinse roofridder?
Vergeet ook vooral onderweg niet af te stappen! Proef bij één van de Somerense ondernemers de invloed van de Romeinse fundamenten waarop dit dorp zich bevindt. Leer meer over de Peel bij Museum Klok en Peel of verken ook de Deurnesche en Mariapeel vanuit Helenaveen.
Welkom in het Land van de Peel!
Een kennismaking met het Land van de Peel is er eentje vol hoogtepunten. Kom naar het zuidoosten van Brabant om te wandelen over vlonderpaden in Nationaal Park de Groote Peel of fiets langs de bloeiende heide op de Strabrechtse Heide. Spot de bijzondere vogels in deze parken met Natura-2000 status. Stap door de poorten van eeuwenoude kastelen en proost op het goede leven. Prikkel je zintuigen in de vele musea en verken de sfeervolle dorpen vol bezienswaardigheden.
In het Land van de Peel, ingeklemd tussen Eindhoven en Limburg, prikkelen onontdekte paden je nieuwsgierigheid en dagen je uit tot steeds een nieuw avontuur. Kom verwonderen, genieten en pionieren. Maak magische herinneringen in het Land van de Peel.
Beleef spannende streekverhalen in Brabant
In Brabant leven de sagen en legenden voort. Prachtige routes leiden je langs de meest indrukwekkende plekjes waar streekverhalen tot leven komen. Durf jij mee op ontdekkingstocht door Brabant met deze Sagen & Legenden routes? Bekijk alle routes hier.
Over deze route
Deze fietsroute is gemaakt door VisitBrabant Routebureau in samenwerking en opdracht van Land van de Peel. De route is uitgezet via het Brabantse fietsknooppuntensysteem. Fiets eenvoudigweg van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Pijlen wijzen je de weg tussen de knooppunten. Bij het startpunt van deze route vind je voldoende parkeergelegenheid en horeca. Klopt er iets niet aan de bewegwijzering van de route? Geef dit aan ons door via visitbrabant.com/meldpunt. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).
Dit ga je zien
Startpunt
Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Navigeer naar startpunt
Museum Klok & Peel
Museum Klok & PeelOstaderstraat 23
5721 WC Asten
Woonwijk Waterdael
DintelSomeren
Broodjeszaak Jam Jamm
Wilhelminaplein 6b5711EK Someren
Toeristisch Informatiepunt Someren
Toeristisch InformatiepuntDe Meer 21a
5711 XC Someren
Toeristisch Informatiepunt Someren
Toeristisch Informatiepunt Someren Toeristisch Informatiepunt
De Meer 21a
5711 XC Someren
't Vonderpark
VonderparkHet Sloot
5712 BE Someren
Nationaal Park De Groote Peel
Moostdijk 156035 RB Ospeldijk
Peelven, Dolle Moer
MussenbaanOspel
Buitencentrum De Pelen
Buitencentrum De PelenMoostdijk 15
6035 RB Ospeldijk
De Schatheuvel
Oude DijkNederweert
Belfort De Vossenberg
De Vossenberg6035 RB Meijel
Weg van Meijl op Seven, Sint Wilbersput
Hof5768 RX Meijel
Weg van Meijl op Seven, Zuil I
MolenbaanMeijel
Waarschuwingsbord “Pas op drijfzand!”
Helenastraat5759 PM Helenaveen
Waarschuwingsbord “Pas op drijfzand!”
Waarschuwingsbord “Pas op drijfzand!” Helenastraat
5759 PM Helenaveen
Vindplaats Gouden Helm
Vindplaats Gouden HelmCenturioweg
5759 PH Helenaveen
Museum Klok & Peel
Museum Klok & PeelOstaderstraat 23
5721 WC Asten
Beschrijving
Eeuwen geleden trok een roofridder met zijn handlangers door dit deel van Brabant en plunderde dorpen in de Peel. Dappere boeren uit wat nu Someren, Asten en Deurne is, kwamen van verschillende kanten aangesneld met zeisen en turfschoppen. De rovers vluchtten naar het oosten, maar nog voor zij de Peelvlakte hadden bereikt, werden zij ingehaald en afgemaakt door de woedende boeren.
Alleen de roofridder wist op zijn snelle paard te ontkomen. Maar in het donker raakte hij het spoor bijster en reed in volle vaart de Dolle Moer in. De overkant heeft hij nooit bereikt. Met alles wat hij geroofd had, verdween hij…
Einde verhaal zou je zeggen. Maar dat was het niet…
De mensen van hier kennen de Peel als een mooie maar soms onheilspellende plek waar van oudsher mysterieuze verdwijningen plaatsvonden.
Zo verdween ook ooit een schaapsherder met zijn kudde en hond in het niets. Pas twee eeuwen later vond een turfgraver een grote glazige klont: resten wol van de verdwenen kudde! Er werd gezegd dat de herder en zijn dieren in een van de gevreesde dodelegers waren beland. Een dodeleger lijkt een begaanbaar pad bedekt met weelderig veenmos. Maar schijn bedriegt. Zodra je erop stapt, kan het zomaar omkiepen en kom je in een bodemloos moeras terecht. Dan sterf je de dubbele dood van de Peel: verdrinken en verstikken tegelijk…
Was dat soms ook het lot van de roofridder geweest?
Niemand wist wáár in de Groote Peel de roofridder precies verdwenen was. Vanaf een hoog uitkijkpunt speurde men het landschap af. Want wie de roofridder vond, vond ook een schat.
Door de eeuwen heen ontstonden vele varianten van deze sage. Er werd beweerd dat het om een echte ridder ging, maar er werd ook wel verteld dat het een hoge officier uit het Romeinse leger was! Bevangen door goudkoorts zocht jong en oud, jaar na jaar, overal in de Peel. Vooral in de Schatheuvel. Maar - anders dan de naam doet vermoeden - de schat werd daar niet gevonden. De goudkoorts verdween echter nooit helemaal…
De Wegh van Meijl op Seven, daar durfde niemand te zoeken. Een kronkelige weg die in de Romeinse tijd al werd gebruikt. Hier was het niet veilig op mistige dagen en in donkere nachten. Dan probeerde de dolende ridder met zijn noodkreet passanten te lokken. Wie meelij kreeg en van het pad afstapte om hem te helpen, verdween in de diepte van het moeras, net als hij...
Toch bleef men hopen dat de roofridder ooit gevonden zou worden. Pas dan zou de Wegh van Meijl op Seven weer veilig zijn. De Dolle Moer, een groot zwart Peelven, zou opdrogen en begroeid raken. En de vinder zou rijk worden als niemand van de Peel!
Eeuwen verstreken en de Peel werd langzaamaan ontgonnen. Kanalen werden gegraven en turfgravers staken turf. Het was zwaar en slecht betaald werk. De firma Steegh en Esser wees turfgravers Loevus Pier en Gebbel aan om ten westen van Helenaveen turf te steken. Ze waren niet blij met de klus: het gebied lag verzonken en het turfpakket was er dun. Hard zwoegen dus, voor weinig verdiensten!
Op 17 juni 1910 stak Gebbel zijn spade in de grond en stootte op iets hards. Een oude ketel? “Wacht!” riep Loevus Pier. Hij groef het voorwerp met zijn blote handen uit. De turfgravers spoelden het af in een vaartje. Het was een gouden helm! Loevus Pier zette de helm op zijn hoofd en riep: “Hier staat nu de keizer van Helenaveen!” In de veenput vonden ze nog meer: paardenhoeven, een paardenbelletje, schoenen, een wijnvaatje. Maar het was de helm die de goudkoorts bij Gebbel deed toeslaan, en hoe!
Zwaaiend met zijn graversmes hield Gebbel alle andere turfgravers op afstand. Hoewel Gebbel en Loevus Pier de helm samen gevonden hadden, nam Gebbel hem mee naar huis.
De burgemeester van Meijel werd ingeseind. Die zei tegen Gebbel: “Ik ben rijk maar gij bent nog veel rijker.” Gebbel wilde de Gouden Helm te gelde maken. In een kist nam hij de kostbare helm mee achterop de fiets. Zo ging hij markten in de omgeving af. Voor 10 cent mochten bezoekers de helm bekijken.
De Gouden Peelhelm werd uiteindelijk door het Leidse Rijksmuseum van Oudheden gekocht. Gebbel ontving 1200 gulden, een kapitaal voor die tijd. Ook de gemeente Deurne en de firma Steegh en Esser kregen een aanzienlijk bedrag. En medevinder Loevus Pier? Die kreeg helemaal niets…
De Gouden Peelhelm maakte echter niet gelukkig. Gebbel kocht van zijn opbrengst een eigen huisje. Maar hij werd ziek en kon niet meer werken. Het weinige geld dat hij nog over had ging op aan medicijnen en hij stierf straatarm.
Maar hoe zit het nu met de oude sage? Waren de roofridder en de Romein een en dezelfde persoon? En is hiermee dan ook het mysterie van de dolende ridder opgelost? Of heeft het Land van de Peel nog niet al haar schatten prijsgegeven? Er wordt verteld dat op mistige dagen en in donkere nachten soms nog een roep om hulp te horen is in de Peel. Wanneer je dit hoort, wees dan op je hoede…
De Gouden Peelhelm houdt de gemoederen in de Peel tot op de dag van vandaag bezig…
Meer hierover vind je in Museum Klok & Peel. De Romeinse invloed kun je van oudsher proeven in de talrijke restaurantjes die Asten, Deurne én Someren rijk zijn. Wie weet vind je er een gerecht dat de dolende ridder zich ooit liet smaken…
- 81
- 65
- 80
- 42
- 84
- 85
- 67
- 88
- 70
- 94
- 5
- 7
- 8
- 95
- 97
- 85
- 09
- 29
- 15
- 25
- 30
- 23
- 89
- 44
- 48
- 82
- 23