Bakhuis de Willig

Neem contact op

Bakhuis de Willig
Zeelenweg 30
5704 BA HELMOND
Plan je route

vanaf jouw locatie

Stichting Bakhuis "De Willig" stelt zich tot doel om het cultuurhistorisch erfgoed te bewaren en het in stand te houden.
Stichting Bakhuis "De Willig"
Het bakhuis is eigendom van de "Brauwse" gemeenschap, heeft een onafhankelijke juridische structuur en is ondergebracht in Stichting Bakhuis "De Willig" Deze stichting is nu verantwoordelijk voor het beheer van het bakhuis en zorgt dat de doelstelling van het bakhuis wordt gerealiseerd.
Geschiedenis
Vroeger stonden de bakovens binnen in een boerderij. Door onvoorzichtigheid…

Stichting Bakhuis "De Willig" stelt zich tot doel om het cultuurhistorisch erfgoed te bewaren en het in stand te houden.
Stichting Bakhuis "De Willig"
Het bakhuis is eigendom van de "Brauwse" gemeenschap, heeft een onafhankelijke juridische structuur en is ondergebracht in Stichting Bakhuis "De Willig" Deze stichting is nu verantwoordelijk voor het beheer van het bakhuis en zorgt dat de doelstelling van het bakhuis wordt gerealiseerd.
Geschiedenis
Vroeger stonden de bakovens binnen in een boerderij. Door onvoorzichtigheid en tijdens oorlogen en twisten brandden toen regelmatig boerderijen af. Ten tijde van Napoleon kwam er een verordening dat er buiten de boerderij moest worden gebakken; zo ontstonden eenvoudige losse buitenovens maar ook veel bakhuisjes. Eens per week kwamen mensen uit de omgeving naar zo'n bakhuisje en werd er gebakken en gezellig gebuurt. Toen in de dorpen bakkerijen verschenen werden veel bakhuisjes afgebroken of gebruikt als berghok, varkenskot of kippenschuur.
Brood- en banket maken tijdens open dagen
Het bereiden van het brood en broodjes wordt op ambachtelijke wijze, dus met de hand gekneed, en in plaats van allerlei broodverbeteraars gebruiken zij hiervoor alleen natuurlijke producten zoals biologisch meel, gist, honing, boter/margarine, olijfolie en zout. Daarnaast kunnen allerlei kruiden, noten en/of rozijnen e.d. worden gebruikt. Vervolgens wordt al het brood afgebakken in een met schoon hout gestookte oven. Naast brood(jes) maken we ook allerlei banketproducten op handmatige wijze, dus zonder gebruikmaking van machines!

Locatie