Tussen de Kop van Aarle-Rixtel en het centrum van Helmond-Noord ligt natuurgebied ’t Gulden Land. Van oudsher is dit gebied gericht op agrarisch- en natuurgebruik. In de loop der jaren is het gebied verwilderd, niet bestand tegen weersextremen en minder toegankelijk voor bezoekers. Om daar verandering in te brengen is de afgelopen jaren hard aan het natuurgebied gewerkt. Op basis van diverse (bodem)onderzoeken is een plan en ontwerp gemaakt, er is gewerkt aan de rondgang met fiets- en wandelpaden en de beek Gulden Aa is deels verlegd en er zijn poelen aangelegd voor het vergroten van de biodiversiteit.
De laatste werkzaamheden zijn in maart 2025 afgerond. Daarna was het tijd om de natuur rust te geven en aan te sterken om in het voorjaar te kunnen ontpoppen tot een plek om tot rust te komen. Hoe ziet dat er dan uit?
Laat je meevoeren…
Plattegrond - Er zijn 3 plaatsen die toegang bieden tot ’t Gulden Land
’t Gulden Land - Ontdek de natuur
Laat je meevoeren langs de meanderende beekjes door natuurgebied ’t Gulden Land. Ontdek de plek waar groen, water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand gaan. Voel je welkom en kom tot rust.
Groen
Een natuurgebied dat groen en tegelijkertijd goud is. ’t Gulden Land is een gevarieerd gebied. Moerasbos en grasvlakten wisselen elkaar af, natte grond en droge delen bestaan naast elkaar. Het is een vruchtbare grond, waar talloze dier- en plantensoorten weten te aarden. Een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Water
Van stroomversnelling naar rustmoment. Het typeert de stroming van de Gulden Aa en het effect van ’t Gulden Land. Zoals de poelen een rustplek voor amfibieën zijn, op weg naar de volgende bestemming, en de geleidelijk aflopende oevers lucht geven aan de beek bij piekbuien. Het kalmerende effect van water is voelbaar voor mens, dier en natuur.

Cultuurhistorie
Volgens Maria van Brabant was ’t Gulden Land al een bijzondere plek. Zij stichtte er in 1246 een klooster, Abdij van Binderen, waarvan de grachten de locatie nog markeren en Kapelletje van Binderen het gedachtegoed in stand houdt. Ook de adellijke heren van Rixtel gedijden goed in het gebied en zetelden eeuwenlang in 't Gulden Huys, een kasteel dat hier tot 1884 stond. Een natuurgebied met een rijke historie.

Recreatie
De fiets- en wandelpaden leiden door een weelderig landschap met water en groen.
Ontsnap en ontspan, of span in. Beweeg voort en strijk neer. Voel je vrij. Even een rondje trappen of stappen. Het picknickkleed spreiden, wenden tot een boek. Oren spitsen, om niets anders te horen dan de geluiden uit de natuur. Neem een adempauze. ’t Gulden Land is adembenemend.

Over 't Gulden Huys
Tot aan het einde van de 19e eeuw bevond zich in ’t Gulden Land het kasteel van de Rixtel, beter bekend als het “Gulden Huys.” Eeuwenlang zetelden hier adellijke heren die de zeggenschap hadden over de heerlijkheid waartoe de dorpen Aarle, Beek, Donk, Stiphout en Rixtel behoorden. De heren hadden talloze grote hoeven en landerijen in hun bezit.
Kasteel aan de Aa
Het kasteel dateert van de 13e eeuw en maakte deel uit van een reeks kastelen en kasteeltjes, die zich aan de oevers van de Aa vestigden en het water uit de Aa gebruikten om de grachten te vullen. ‘t Gulden Huys lag bij het punt waar de Bakelse Aa en Gulden Aa bijeenkwamen. De omliggende, vruchtbare gronden van het Aa-dal zijn vermoedelijk aanleiding geweest om de toevoeging ‘Gulden’ te doen aan dit rijke stuk grond. De aanwezige dikke ijzeroerplaten fungeerde als fundering voor ‘t Gulden Huys. Het kasteel liep door de eeuwen behoorlijke oorlogsschade op. In 1883 is het resterende deel gesloopt. Net onder het maaiveld is de fundering nog altijd aanwezig. Dat is waarom deze locatie de status van archeologisch rijksmonument heeft gekregen.
Bij ‘t Gulden Huys lag ook een watermolen. In de winter werd deze aangedreven door het Aa-water, in de zomer werd de watermolen aangedreven door paarden. Na zo’n 350 jaar dienst te hebben gedaan werd de molen onherstelbaar beschadigd. Een nieuwe molen met sluis werd gebouwd ten noorden van ‘t Gulden Huys. Koolzaad werd hier vermalen tot lijnolie. Van deze molen zijn in 2015 eikenhouten heipalen en bewerkte stukken natuursteen teruggevonden.
Bij het kasteel hoorde eveneens een kleine scheepswerf, waar platbodems werden gemaakt. Met behulp van kleine platbodems, zogenaamde pleiten, werden diverse grondstoffen over de Zuid-Willemsvaart vervoerd richting Den Bosch.