Vroolijke Jager wandelroute vanuit Sterksel/Someren
De Vroolijke Jager wandelroute is 5,5 km lang en voort u door een bijzonder afwisselend landschap met bossen, heide, akkertjes en een beek.
Het startpunt van deze wandelroute is bij het infopaneel aan de parkeerplaats op de kruising van het Sterkselsch Kanaal en de Panweg in Maarheeze.
Tijdens deze wandeling komt u een aantal bijzonderheden tegen, zoals de paddenpoel, het Sterkselsch Kanaal, oud gemend bos, elzenbroekbos, begrazing door Franse koeien, productiebossen, een schaapskudde, Hoef aan De Pan, een oorlogsmonument, een waterwingebied en een zwerfkei.
Het natuurgebied De Pan ligt tussen de dorpen Sterksel, Maarheeze en Someren-Heide.
De naam De Panne werd al genoemd in 1516. Het w…
De Vroolijke Jager wandelroute is 5,5 km lang en voort u door een bijzonder afwisselend landschap met bossen, heide, akkertjes en een beek.
Het startpunt van deze wandelroute is bij het infopaneel aan de parkeerplaats op de kruising van het Sterkselsch Kanaal en de Panweg in Maarheeze.
Tijdens deze wandeling komt u een aantal bijzonderheden tegen, zoals de paddenpoel, het Sterkselsch Kanaal, oud gemend bos, elzenbroekbos, begrazing door Franse koeien, productiebossen, een schaapskudde, Hoef aan De Pan, een oorlogsmonument, een waterwingebied en een zwerfkei.
Het natuurgebied De Pan ligt tussen de dorpen Sterksel, Maarheeze en Someren-Heide.
De naam De Panne werd al genoemd in 1516. Het woord "De Pan" duidt op een komvormige laagte in het terrein, die ligt in het zuidelijk gedeelte van het heideveld. Nog geen 100 jaar geleden bestond De Pan nog grotendeels uit een open heide. De familie Philips kreeg in 1928 een deel van De Pan in bezit en maakte een begin met het inrichten als landgoed. Er werden enkele eiken lanen aangeplant. Bij het aanplanten van het bos werden veel soorten bomen gebruikt. Voor de variatie werd ook een deel van de oorspronkelijke heide behouden. Na een eeuw pionieren is het bos gerijpt en wisselen jonge en oude, natte en droge bossen elkaar af. Sinds 1966 begon Staatsbosbeheer met het aankopen van particuliere eigendommen en heeft nu 380 ha in bezit.
Paddenpoel; Op verschillende plaatsen in De Pan zijn paddenpoelen aangelegd. In deze poel leggen padden, kikkers en salamanders hun eitjes. Een poel wordt ook door veel andere dieren gebruikt om te drinken, te baden of om in te leven.
Sterkselsch Kanaal; Het kanaal werd gegraven tussen 1916 en 1920 om overtollig water af te veoren. Het graven gebeurde vroeger met de schop. Onder de werklieden waren Belgische oorlogsvluchtelingen die tijdens de eerste wereldoorlog in Sterksel waren ondergebracht. Het kanaal is 6 km lang en begint in Weert en eindigt in Sterksel.
Oud gemend bos; De oudste delen van het bos dateren uit het begin van de vorige eeuw. Het oude bos bevindt zich voornamelijk in de vochtige delen van het gebied op de flanken van de beek. Deze vochtige gronden werden destijds drooggelegd door het graven van slootjes. De bossen hebben een natuurlijk karakter en bieden aan veel dieren en planten een woon- en schuilplaats. Er leven bunzingen, egels, hazen en reeen. Ook leven in de bossen veel soorten vogels waaronder de buizerd, havik, wielewaal, boomklever en spechten.
Elzenbroekbos; het elzenbroekbos is een natuurlijk bos. Dit type bos vinden we op de natste plekken in het beekdal. Het woord "broek" betekent laaggelegen land langs de beek. De elzen en wilgen die hier groeien horen het gehele jaar met de voeten in het water te staan. Er groeien planten als dotterbloem, gele lis en waterviolier.
Begrazing door Franse koeien; om de weilanden aantrekkelijk te maken voor velerlei dieren en veelsoortige planten worden ze begraasd door een kleine kudde Franse Limousin koeien. Deze koeien houden zich graag op in een wat ruigere omgeving die ze door hun manier van begrazing zelf in stand houden. Eenden, snippen en roodborsttapuitjes broeden graag in zulke weilanden.
Productiebos; naast een goede leefomgeving voor dieren en planten zorgt een bos ook voor schone lucht. Het bos levert ook een bijdrage aan de behoefte aan hout. Ongeveer 10% van het hout dat we gebruiken komt uit Nederlandse bossen. Eens in de 5 of 6 jaar worden er selectief bomen uit het bos gezaagd. Het geld dat de verkoop van hout opbrengt wordt gebruikt om natuurterreinen te beheren.
Schaapskudde; Op het heideveld graast van mei tot november een kudde Kempische Heideschapen. Begrazing is noodzakelijk om de heideplanten kort te houden en de heide vrij te houden van bosopslag. Het Kempische Heideschaap is een fier schapenras, gekenmerkt door een lange staart, een onbehaarde kop en buik. De neus is iets krom en de kleur varieert van grijs tot donkerbruin gevlekt.
Hoef aan De Pan; Door De Pan werd de Pandijk aangelegd. Het woord "dijk" betekent verhoogde weg. De dijk liep door de natte heide. Aan de noordkant van deze laagte werd in 1831 een boerderij gebouwd met de naam Hoef aan De Pan. De hoeve heeft ook enige tijd als herberg gefungeerd. De hoeve en bijgebouwen geven tevens huisvesting aan een groot aantal vleermuizen.
Oorlogsmonument; Op 5 mei 2000 is dit monument opgericht ter nagedachtenis aan allen die in deze omgeving om het leven kwamen in de tweede wereldoorlog en speciaal aan de bemanning van een bommenwerper van de Royal Airforce. Het vliegtuig stortte neer op 22 juni 1943 in de buurt van Hoef aan De Pan. Van de zevenkoppige bemanning kwamen er drie bij de crash om het leven. De vier andere bemanningsleden landden veilig met hun parachute en werden gevangen genomen.
Waterwingebied; Aan de noordkant van de Boksenberg in de bossen van de gemeente Someren vinden we diverse putten en een spanningsgebouw van Brabant Water. Hier wordt 4 miljoen m3 grondwater per jaar gewonnen. Het water wordt gewonnen uit een watervoerend pakket dat zich bevindt op 145-150 meter diepte. Op 145 meter diepte bevindt zich een dikke ondoordringbare kleilaag die het grondwater voor vervuiling van bovenaf behoedt. Om drinkwaterkwaliteit te krijgen wordt het water eerst gefilterd. Daarna is het geschikt voor consumptie.
Zwerfkei; Deze zwerfkei ligt op de grens van De Pan en de Boksenberg langs de Bergdijk. Op deze plaats stond een douanepaal die vroeger de grens aangaf van de Generaliteitslanden en het Spaanse Overkwartier van Gelreland. Deze grenspalen werden geplaatst op wegen die naar het toenmalige buitenland liepen. Hier werden in- uit- en doorvoerrechten geheven op alle uitgaande en inkomende goederen. Dit duurde tot 1794 toen de Fransen het bestuur overnamen. De oorspronkelijke natuurstenen grenspaal werd al in 1898 verplaatst en is nu te bezichtigen aan de Brink in Someren-Heide. De zwerfkei is in 1997 geplaatst.
Bron; Staatsbosbeheer
Dit ga je zien
Startpunt
Panweg
6029 Sterksel
Navigeer naar startpunt